politolog-poyasniv-chomu-vazhlivo-ne-drobiti-derzhavnu-monopoliyu-pered-privatizatsiyeyu-ukrspirtu

Політолог пояснив, чому важливо не дробити державну монополію перед приватизацією Укрспирту

 • 9932 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. Державну монополію "Укрспирт" можна продати за кілька мільярдів доларів. Таку думку у коментарі УНН висловив політолог Микола Давидюк.

"Реальна вартість підприємства - один, два, а то і три мільярди доларів. Це за умови, якщо ми продаватимемо "Укрспирт" як монополіста ринку", - сказав він.

Зазначимо, що чинна влада очікує виручити від продажу державної компанії 6 млрд грн, але і ця цифра на сьогодні публічно не підтверджена економічними розрахунками.

Давидюк теж вважає, що така сума не відповідає реальній вартості активів підприємства.

"Це як із азартними іграми: коли починають говорити, що їх легалізації принесе прибуток у 5 млрд грн, виникає підозра, що щось зникне в кишені. Коли суми занижують, це означає, що є якісь приховані бажання", - каже він.

"Укрспирт" можна продати дуже швидко, вважає Давидюк. Питання у тому, за яким сценарієм, додає він.

"Під когось коректного продати - так, у найближчий час. Завести реальні гроші реальної вартості "Укрспирту" - ні. Та і немає впевненості, що така ціль поставлена. Щоб "Укрспирт" якнайдорожче продати - його треба зробити прозорим і продавати глобальному гравцеві. Якщо продавати під когось з українських олігархів - тоді мінімальна сума у гривні буде подана суспільству як велике досягнення", - підкреслює він.

Нагадаємо, у ВР зареєстровано законопроект Президента Володимира Зеленського, який пропонує роздати ліцензії на виробництво спирту приватним компаніям, а державну монополію – скасувати. Але цей законопроект вигідний лише великим горілчаним компаніям, вказують експерти. 

Українські Національні Новини

Економіка