polscha-pidpisala-kontrakt-z-ssha-na-postavku-boyovikh-litakiv-f-35

Польща підписала контракт з США на поставку бойових літаків F-35

 • 17898 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Польща підписала контракт з США на закупівлю 32 бойових літаків F-35. Про це повідомляє УНН з посиланням на "Польське радіо".

"Контракт на закупівлю Польщею 32 бойових літаків F-35 у США був підписаний у Дембліні главою Міністерства оборони Маріушем Блащаком", - повідомили у ЗМІ.

Вказано, що у церемонії взяли участь: глава збройних сил, президент Анджей Дуда, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький та посол США Жоржетта Мосбахер.

"Це важливий день для польської військової авіації, для безпеки Республіки Польща, але також і для безпеки всієї нашої Європи", - зазначив президент Анджей Дуда.

Він додав, що можливість придбати літаки пов’язана з тим, що Польща є членом НАТО.

"Президент наголосив, що завдяки угоді, підписаній у п’ятницю, польська авіація буде оснащена найсучаснішими у світі винищувальними літаками п'ятого покоління. F-35 описується як літак п'ятого покоління завдяки багатозадачності, зниженому радіолокаційному виявленню через спеціальну форму фюзеляжа з закритими збройними камерами, крилами та хвостовим покриттям і широкими можливостями прийому та передачі інформації іншим системам озброєння", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що літаки обійшлись Польщі у 4,6 млрд доларів. Польщі доставлять 32 літаки концерну Lockheed Martin з пакетом послуг з навчання та логістики. Перші літаки будуть використовуватись для тренувань у США, а у Польщу вони прибудуть до 2026 року.

Також вказано, що літаки замовили на зміну винищувачів МіГ-29, які ламались та попадали в аварії. Також, окрім літаків у Польщу поставлять бойових та розвідувальних дронів, які співпрацюють з ними.

Нагадаємо, в МЗС у 2019 році з’явився парк вертольотів.

Українські Національні Новини

Новини Світу