polscha-vidkrila-noviy-kanal-dlya-sudnoplavstva-schob-zmenshiti-zalezhnist-vid-rosiyi

Польща відкрила новий канал для судноплавства, щоб зменшити залежність від росії

 • 413678 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Найвище керівництво Польщі відсвяткувало у суботу відкриття нового, хоч і незавершеного каналу, що, означає, що судам більше не потрібно отримувати дозвіл росії на плавання з Балтійського моря до портів Віслинської затоки. Про це пише АР, передає УНН.

Деталі

Захід був присвячений 83-річчю з дня радянського вторгнення до Польщі під час Другої світової війни та символічно продемонстрував кінець впливу Москви на економіку та розвиток регіону, що межує з Калінінградським ексклавом росії. Уряд Польщі заявляє, що водний шлях дає Варшаві повний суверенітет у північно-східному регіоні, який потребує інвестицій та економічного розвитку.

«Ідея полягала в тому, щоб відкрити цей водний шлях і більше не питати дозволу у недружньої країни, влада якої без вагань атакує і підкоряє інших», — заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Він додав, що інвестиції окупляться за рахунок збільшення вартості землі навколо каналу, за рахунок розвитку міст та портів у лагуні завдяки збільшенню торгівлі, бізнесу та туризму.

Лідер правої правлячої партії Польщі Ярослав Качинський заявив, що це «початок будівництва четвертого великого порту в Польщі (Ельблонг) та новий імпульс для розвитку цієї землі», який скоротить безробіття, яке є одним із найвищих і становить 7,6%.

Качинський наголосив, що будівництво каналу показує, що «Польща — справді незалежна, суверенна та сильна нація, що має значення».

Доповнення

Канал, будівництво якого обійшлося майже в 2 мільярди злотих (420 мільйонів доларів), перетинає Віслінську косу на схід від Гданська, дозволяючи суднам плавати з Балтійського моря та Гданської затоки до Ельблонга та дрібніших портів лагуни без отримання дозволу на проїзд. Це також скорочує шлях від Балтики до Ельблонгу приблизно на 100 кілометрів.

Однак вантажні судна не можуть використовувати прохід, поки підхід до порту Ельблонг не буде заглиблений до 5 метрів.

Очікується, що робота коштуватиме 100 мільйонів злотих (21 мільйон доларів), що є джерелом розбіжностей між національним урядом та міською владою.

Українські Національні Новини

Новини Світу