polscha-zaprovadila-vugilne-embargo-proti-rf

Польща запровадила вугільне ембарго проти рф

 • 176228 переглядiв

КИЇВ. 15 квітня. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає, зокрема, введення ембарго на імпорт вугілля з росії, а також можливість заморожування активів суб’єктів та осіб, які підтримують агресію росії щодо України, пише УНН з посиланням на Gazeta Prawna.

Деталі

Як зазначається, закон дає змогу сформувати перелік осіб та юридичних осіб, до яких застосовуватимуться заходи у вигляді заморожування їх коштів та ресурсів. Окрім того, закон забороняє ввезення до Польщі та транзит через Польщу вугілля та коксу з російської федерації чи білорусі.

Так, закон передбачає санкції проти фізичних або юридичних осіб, які, зокрема, не дотримуються зобов'язання щодо заморожування коштів або економічних ресурсів, не дотримуються зобов'язання негайно надавати інформацію, передбачену положеннями нормативно-правових актів ЄС, не дотримуються заборони свідомо та навмисно брати участь у діяльності з метою чи результатом обходу застосування заходів, зазначених у положеннях регламентів ЄС. Їм загрожує фінансовий штраф, який накладає голова національної податкової адміністрації в розмірі до 20 мільйонів злотих.

Як повідомляється, закон, враховуючи загрозу національній безпеці, також забороняє ввезення на територію Польщі, переміщення між двома країнами через її територію та переміщення з території іншої держави-члена ЄС, вугілля та коксу, що надходять з території російської федерації або білорусі.

Контроль за виконанням цієї заборони має здійснювати керівник митниці та податкової служби. У разі її порушення він накладає арешт на товар і звертається до казначейства з проханням ухвалити рішення про його конфіскацію. Фізичній чи юридичній особі, яка порушує заборону, загрожує штраф обсягом до 20 мільйонів злотих.

Суб'єкти, на які поширюється заборона на ввезення вугілля в Польщу або транзит, матимуть право на відшкодування фактичної шкоди, яка буде зазначена окремим актом.

Окрім того, закон забороняє використовувати або рекламувати символіку чи назви, що підтверджують агресію рф проти України, порушення якої карається штрафом, обмеженням волі або позбавленням волі на строк до 2 років.

Закон набирає чинності з дня після його опублікування.

Доповнення

Метою закону є ухвалення правових рішень на національному рівні у Польщі, які дозволять ефективно застосовувати положення, запроваджені Європейським Союзом у відповідь на напад рф на Україну.

Українські Національні Новини

Політика