polscha-zvernulasya-do-yevropeyskogo-sudu-cherez-pretenziyi-do-gazpromu

Польща звернулася до Європейського суду через претензії до "Газпрому"

 • 8752 переглядiв

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Польський уряд звернувся до Європейського суду в Люксембурзі в зв'язку з прийнятим Єврокомісією наприкінці жовтня рішенням розширити доступ "Газпрому" до ключового газопроводу OPAL, що зв'язує "Північний потік" з Німеччиною. Про це з посиланням на слова офіційного представника МЗС Польщі Йоанну Вайду повідомляє Deutsche Welle, передає УНН.

Варшава жорстко розкритикувала рішення Брюсселя, заявивши, що "бачить в цьому загрозу безпеці енергопостачань в країни Центральної і Східної Європи". Як зазначається, нарощування потужностей прокачування газопроводом ОPAL дозволить російському концерну доставляти до Європи більше газу в обхід традиційного маршруту через територію України.

"У зв'язку з цим виникають серйозні ризики, пов'язані з безпекою газових поставок до Польщі, що робить її залежною від одного постачальника - Росії", - пояснила прес-секретар польського зовнішньополітичного відомства.

Єврокомісія 28 жовтня дозволила "Газпрому" претендувати на прокачування до Європи додатково від 7,7 млрд до 10,2 млрд кубометрів газу на додачу до вже наявного права використовувати половину потужності газопроводу OPAL. Згідно з ухваленим рішенням, від 10 до 20% потужності OPAL має бути зарезервовано для інших постачальників газу, але якщо ці потужності залишаться незатребуваними, "Газпром" отримує шанс претендувати і на них.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Україна поділяє занепокоєння Польщі щодо газопроводів OPAL і "Північний потік-2" і закликає повернутися до єдиного підходу на європейському ринку газу.

Українські Національні Новини

Новини Світу