polska-politsiya-provela-sekretnu-operatsiyu-z-rozminovuvannya-v-ukrayini

Польська поліція провела секретну операцію з розміновування в Україні

 • 937167 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Протягом п’яти місяців 98 польських поліцейських брали участь у секретній місії в Україні та займалися розмінуванням районів, звідки відійшли росіяни, пише УНН з посиланням на Wiadomosci.

Деталі

Видання зазначає, що кілька місяців знало про секретну місію польської поліції в Україні, проте з огляду на безпеку його учасників не повідомило про це, поки не отримало офіційне підтвердження від Головного управління Нацполіції, що всі польські поліцейські перетнули кордон і перебувають в безпеці.

Місія розпочалася після минулорічного звернення українців до членів групи ATLAS – поліцейської оперативної групи, що об’єднує спеціальні антитерористичні підрозділи Європейського Союзу. Запит стосувався направлення в Україну піротехніків для розмінування країни. Ішлося про місця, з яких були витіснені російські військові, і куди неможливо повернутися, оскільки вони заміновані або небезпечні.

За даними видання, в українській армії немає достатньої кількості саперів, щоб провести таку роботу в достатньому масштабі. Не можуть цього зробити й військові сапери з країн НАТО, бо це буде розцінено як провокація, з боку росії, тому відправили лише поліцейських піротехніків. 

Як повідомляється, з усіх учасників групи ATLAS на звернення українців відгукнулася лише Польща. Інші країни вирішили, що місія у країні, де триває війна, надто небезпечна. Влітку 2022 року рішенням міністра внутрішніх справ та адміністрації було створено Гуманітарний контингент поліції у складі офіцерів Окремого контртерористичного підрозділу поліції. В Україну відправили лише добровольців.

Окрім цього, за повідомленням, до групи увійшли піротехніки, парамедики та члени бойових груп, завданням яких було охороняти членів польської місії. Поліція також взяла з собою двох собак, навчених виявляти вибухові речовини. Спочатку місія мала тривати три місяці, однак у грудні її продовжили ще на два. Польські поліцейські працювали в Київській області. Одним із перших завдань піротехніків було розчищення території одного з аеропортів під Києвом.

Загалом польські поліцейські вивезли 2 тисячі небезпечних предметів. Також вони розчищували дороги та поля з протитанковими та протипіхотними мінами. За майже п'ять місяців служби ніхто з польських поліцейських не постраждав. Останніми тижнями Головне управління поліції вирішило припинити місію, на рішення зокрема вплинула інформація розвідки про запланований наступ росії. У середу, 22 лютого, всі військовослужбовці польського контингенту благополучно повернулися до Польщі.

Нагадаємо

На початок лютого розмінування найбільше потребують громади в 10 областях України. Забруднено близько 30% усієї площі держави.

Українські Національні Новини

Новини Світу