polske-telebachennya-papa-ivan-pavlo-ii-znav-pro-seksualni-domagannya-do-ditey-z-boku-svyaschenikiv

Польське телебачення: Папа Іван Павло II знав про сексуальні домагання до дітей з боку священиків

 • 853594 переглядiв

КИЇВ. 7 березня. УНН. Папа Іван Павло II знав про сексуальні домагання до дітей з боку священиків, які перебували під його владою, і намагався приховати це, коли він був архієпископом у своїй рідній Польщі. Про це пише АР, інформує УНН.

Деталі

У сюжеті, що вийшов пізно ввечері у понеділок, польський канал TVN24 назвав імена трьох священиків, яких майбутній папа, тоді відомий як архієпископ Кароль Войтила, переміщав по парафіях у 1970-і роки, у тому числі одного, який був відправлений до Австрії після того, як їх звинуватили у жорстокому поводженні з неповнолітніми.

Двоє священиків, Еугеніуш Сургент та Йозеф Лоранц, зрештою відбули тюремні терміни за насильство, як показало розслідування TVN24.

TVN24 цитує документи польських секретних служб комуністичної доби, які прагнули дискредитувати католицьку церкву та мали там інформаторів. Журналіст Марчін Гутовскі також розмовляв з кількома жертвами та з людиною, яка сказала, що у 1970-х роках повідомляв Войтилу про жорстоке поводження з боку одного зі священиків.

Телеканал також процитував листа, який Войтила написав архієпископу Відня Францу Кенігу, рекомендувавши на його піклування священика Болеслава Садуса. Войтила не сказав у листі, що Садус ображав маленьких хлопчиків. Садус став парафіяльним священиком в Австрії.

Розслідування TVN24 дійшло висновку, що Войтила, безперечно, знав про зловживання з боку священиків у його єпархії та намагався це приховати.

Репортаж каналу викликав бурхливу реакцію в Польщі: деякі глядачі висміяли сюжет як спробу лівих сил знищити пам'ять про Івана Павла II, інші закликають католицьку церкву розкрити правду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідження сексуального насильства у церкві Португалії: 4800 людей стали жертвами

Українські Національні Новини

Новини Світу