polski-media-vkazuyut-na-klyuchovu-rol-ukrayinskogo-vtikacha-u-poyavi-pamyatnika-rosiyskiy-imperatritsi-v-ukrayini

Польські медіа вказують на ключову роль українського втікача у появі пам’ятника російській імператриці в Україні

 • 196871 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Пам’ятник російській імператриці Катерині II в Одесі можуть знести. Про це повідомило польське видання Outriders на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

У виданні наголошують - з самого початку громадяни та політики в Україні виступали проти встановлення пам’ятника Катерині II, однак Руслан Тарпан - колишній одеський депутат, а зараз кримінально переслідуваний утікач, навпаки лобіював та навіть спонсорував встановлення її постаменту.

Цитата

“Пам'ятник Катерині II в Одесі перебуває під загрозою знесення з моменту його встановлення у 2007 році. Катерина знищила українських козаків та провадила активну військову політику вторгнення Російської імперії, включаючи поділ Польщі. Низка ГО та ще тодішній президент Віктор Ющенко були проти встановлення пам'ятника. Проте їхній протест не зупинив бізнесмена Руслана Тарпана, головного спонсора зведення цієї пам’ятки архітектури”, - розповіли журналісти Outriders.

У виданні зазначили - попри те, що раніше низка одеситів була проти зносу пам’ятника, зараз таких все менше і менше.

“Символ Катерини II довгий час був популярним в Одесі. Її зображення з'явилося на дошках адміністрації міста, вуличних графіті та місцевих автомийках. Але коли почалося повномасштабне вторгнення Росії, багато тих, хто виступав проти знесення - передумали. Деякі можуть сказати, що боротьба з минулим – справа невдячна. Але коли ракети націлені на твоє місто майже щодня, не хочеться мати нічого спільного з людьми, які їх запускають”, - резюмували в Outriders.

Додамо

Історик Андрій Здоров вважає, що знесення пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ в Одесі може стати початком деколонізації в Україні.

Мовляв, саме вона ліквідувала гетьманщину та Запорізьку Січ і запровадила кріпацтво в Україні.

Спонсором пам'ятника Катерині ІІ дійсно був одеський утікач Руслан Тарпан. В той час він також був ще й депутатом міської ради від "Прогресивної соціалістичної партії України" (тієї, яку нещодавно заборонили - ПСПУ Наталії Вітренко), пояснив Андрій Здоров.

Раніше

Нардепка Соломія Бобровська заявила, що Тарпан “вже давно працює на російські інтереси”, а також є "колаборантом, який прямо і непрямо допомагав російським і проросійським силам в Україні руйнувати країну зсередини: інформаційно, економічно, політично".

Окрім Бобровської, ще низка експертів вважає, що Тарпана треба включити до списку колаборантів та відчужити його бізнес на користь України, яке той веде разом з росіянином.

Тарпан з 2017 року переховується від українських правоохоронців за кордоном, оголошений у міжнародний розшук, має статус підозрюваного та заочно арештований судом у справі розкрадання коштів на "Глибоководному випуску".

Українські Національні Новини

Політика