polskiy-senator-podav-do-sudu-na-lidera-pravlyachoyi-partiyi-kachinskogo-cherez-stezhennya

Польський сенатор подав до суду на лідера правлячої партії Качинського через стеження

 • 18044 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Польський сенатор від опозиції, чий телефон було зламано за допомогою передового шпигунського ПЗ, подав цивільний позов проти лідера правлячої партії Польщі Ярослава Качинського за наклеп у коментарях. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Через кілька годин після того, як у понеділок стало відомо про справу сенатора Кшиштофа Брейзи проти Качинського, польська прокуратура повідомила батькові Брейзи Ришарду, меру міста, що він перебуває під слідством як підозрюваний і має з'явитися на допит.

І батько, і син наполягають на тому, що не зробили нічого поганого, і звинувачують владу у прагненні до політичної помсти.

Вони також вважають, що правляча партія "Право та справедливість" намагається кинути на них підозру, щоб виправдати використання програмного забезпечення для спостереження, інструмента, призначеного для боротьби з тероризмом та іншими серйозними злочинами проти політичних опонентів.

Брейза назвав рішення про виклик батька "помстою на адресу сім'ї" за судовий процес та за розкриття "злочинів, пов'язаних із незаконним стеженням за опозицією". У понеділок він виступив на пресконференції у парламенті разом зі своєю дружиною Доротою Брейза, яка також є його адвокатом.

Згідно з аналізом експертів Citizen Lab, дослідницького інституту Університету Торонто, у 2019 році Кшиштоф Брейза кілька разів зазнавав злому, в основному, коли він керував передвиборчою кампанією опозиції. Висновки було підтверджено технічними експертами Amnesty International.

Citizen Lab виявила, що ще двоє польських критиків правої влади також були зламані, причому всі троє були зламані за допомогою шпигунського ПЗ Pegasus ізраїльської NSO Group. Двоє інших – Ева Вжосек, прокурор, та Роман Гертич, адвокат.

У п'ятницю Качинський визнав, що Польща придбала Pegasus, назвавши його інструментом, який тепер має багато держав для боротьби зі злочинністю та корупцією.

У випадку з Брейзою текстові повідомлення, вкрадені з його телефону, були сфальсифіковані та транслювалися по державному телебаченню в Польщі в рамках наклепницької кампанії в запалі передвиборних перегонів, у яких популістська правляча партія з невеликою перевагою здобула перемогу.

Українські Національні Новини

Новини Світу