polyakiv-goduyut-konservantami-antioksidantami-ta-pidsilyuvachami-smaku-kontroleri

Поляків годують консервантами, антиоксидантами та підсилювачами смаку - контролери

 • 13642 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Пересічний поляк щороку споживає 2 кг консервантів, антиоксидантів і підсилювачів смаку. Про це свідчать дані звіту Верховної палати контролю (NIK), передає УНН із посиланням на "Польське радіо".

"У січні Верховна палата контролю (NIK) опублікувала звіт, який показує, що виробники продуктів харчування в Польщі використовують у виробництві багато хімічних речовин, над якими немає належного нагляду. Інспектори зазначили, що пересічний споживач щороку споживає 2 кг консервантів, антиоксидантів і підсилювачів смаку", - зазначає видання.

Деталі звіту були представлені у Варшаві членом Європейського суду аудиторів Янушем Войцєховським. Він говорить, що проблема якості продуктів харчування стосується не лише Польщі, а усіх європейських країн.

"Пестициди та ветеринарні препарати – це, більш-менш, контролюється, натомість безліч добавок, харчових додатків, фактично залишається поза контролем. Тому ми не можемо сказати, що харчові продукти на європейському ринку є повністю безпечним", - наголосив він.

У зв'язку із цим, експерт рекомендував споживачам читати описи етикеток продуктів і купувати ті, які не містять великої кількості хімічних добавок.

Зауважимо, що напередодні у ЄС заявили про відкриття центру боротьби із "подвійними стандартами" якості продуктів.

Як писав УНН, критичну ситуацію з якістю продуктів і товарів в Україні публічно визнали в Держпродспоживслужбі. 

Паралельно, в службі констатували рекордну кількість харчових отруєнь серед українців (протягом 2017 - 2018 рр). 

За словами депутата ВР Сергія Тригубенка, такому стану справ “сприяли”: мораторій на перевірки бізнесу і реформа в Держпродспоживслужбі, за результатами якої частина підрозділів і функцій контролюючого органу були скасовані. 

Додамо, що активісти ГО із захисту прав споживачів пригрозили, що будуть блокувати роботу вітчизняних виробників фальсифікованих продуктів харчування. 

Українські Національні Новини

Здоров'я