pomer-kolishniy-vyazen-fashistskikh-kontstaboriv-igor-malitskiy

Помер колишній в'язень нацистських концтаборів Ігор Маліцький

 • 20007 переглядiв

КИЇВ. 23 листопада. УНН. Сьогодні у Харкові у віці 96 років помер колишній в'язень нацистських концтаборів Ігор Маліцький. Про це на його Facebook-сторінці повідомили родичі, інформує УНН.

Цитата

"Сьогодні пішов з життя наш любий дідусь, легендарний патріот та найкращий українець — Маліцький Ігор Федорович. Будемо дуже сумувати за тобою. Дивись там за нами, наш МІФ №188005", — ідеться у повідомленні.

Деталі

Ігор Маліцький народився 12 лютого 1925 року у Харкові. Він — вчений у галузі технології та складальних процесів у машинобудуванні, завідувач кафедри технології машинобудування (з 1979 до 1989 року) Української інженерно-педагогічної академії.

Під час окупації Харкова 1943 року Маліцького спрямували до Німеччини. Він втік на територію колишньої Чехословаччини, де його потім заарештували.

Маліцький перебував у концтаборах Аушвіц, Терезін і Маутгаузен. Над ним ставив досліди нацистський "янгол смерті" Йозеф Менгеле.

"Називав цирки — концтабором для тварин і згадував, як у Аушвіці наглядачі теж змушували виконувати "трюки" заради розваги. Написав лист президенту із закликом заборонити знущання на манежі. В кожному його слові відчувалась сила, в кожній думці — ясність. Тепер я спокійний за небеса, бо з Маліцьким їм точно не впасти", — написав засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук.

2017 року Маліцький здобув звання почесного громадянина Харкова.

Українські Національні Новини

Суспільство