ponad-11-tisyach-migrantiv-pribuli-do-nimechchini-za-biloruskim-marshrutom-u-2021-rotsi

Понад 11 тисяч мігрантів прибули до Німеччини за "білоруським маршрутом" у 2021 році

 • 16565 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Понад 11 тисяч нелегальних мігрантів прибули в Німеччину цього року після транзиту через Польщу з Білорусі, повідомила німецька поліція. Про це пише rferl, передає УНН.

Деталі

Федеральна поліція Німеччини заявила, що цього року було зареєстровано 11 162 незаконних в’їзди, "пов’язаних з Білоруссю", причому понад 95% цих випадків припали на період з серпня по листопад.

Поліція повідомила, що спостерігається тенденція до зниження незаконного перетину кордону: у грудні було зафіксовано 470 випадків проти понад 8000 у жовтні та листопаді разом узятих.

Відповідно до німецького законодавства, мігрантам, які подають заяву про надання притулку, дозволяється залишатися в країні до розгляду їхньої заяви про захист.

Контекст

Зниження кількості переходів мігрантів у грудні може відображати зміну політики в Білорусі після того, як режим Лукашенка потрапив під п’ятий пакет санкцій ЄС.

Білоруська влада очистила імпровізовані табори мігрантів на кордоні та перевезла близько 2000 людей до складу, перетвореного на притулок. Кілька тисяч іракців також повернулися додому рейсами для репатріації на тлі повідомлень, що вони зазнали насильства або погроз, а також жахливих умов у прикордонних таборах.

Польща також вжила заходів у відповідь на кризу мігрантів, зокрема побудувала огорожу з колючого дроту та зібрала тисячі солдатів уздовж свого 400-кілометрового кордону з Білоруссю. У деяких випадках Варшаву звинувачують у відштовхуванні мігрантів до Білорусі в рамках політики, яку критикують правозахисні групи.

Доповнення

ЄС звинувачує білоруський режим Олександра Лукашенка в тому, що він спрямовує переважно близькосхідних мігрантів до кордонів Польщі та інших членів ЄС - Латвії та Литви в рамках "гібридної атаки" у відповідь на санкції Заходу.

Більшість нелегальних мігрантів прагнуть дістатися Німеччини, яка останніми місяцями посилила поліцейські перевірки вздовж безпаспортного кордону з Польщею.

ЄС, США та партнери вперше розширили санкції проти Білорусі після того, як Лукашенко розігнав продемократичний рух у країні після спірних президентських виборів у серпні 2020 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу