ponad-2-5-tis-porushen-viyavili-pid-chas-perevirok-zakladiv-torgivli-ta-kharchuvannya-na-kirovogradschini

Понад 2,5 тис. порушень виявили під час перевірок закладів торгівлі та харчування на Кіровоградщині

 • 7070 переглядiв

КРОПИВНИЦЬКИЙ-КИЇВ. 13 грудня. УНН. Понад 2,5 тисяч порушень законодавства було виявлено під час перевірок закладів продовольчої торгівлі та громадського харчування на Кіровоградщині. Заклади обстежили на предмет дотримання вимог чинного законодавства робочими групами, що створені при всіх районних державних адміністраціях і міськвиконкомах, за дорученням голови ОДА. Про це поінформували в ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, повідомляє УНН.

Протягом серпня-жовтня поточного року комісії обстежили 3 517 об’єктів торгівлі та 806 закладів громадського харчування. Усього охоплено обстеженням 72% закладів.

За результатами перевірок виявлено 2 546 різних порушень законодавства. Найбільша їх кількість зафіксована в закладах продовольчої торгівлі: в 1560 закладах у працівники не пройшли медичні огляди; в 1202 – у працівників відсутні особисті медичні книжки; в 702 – порушуються умови реалізації харчової продукції (відсутнє холодильне обладнання, не витримується температурний режим зберігання продукції, порушується товарне сусідство); в 844 – відсутні супровідні документи на продукти; в 413 – порушені строки реалізації харчової продукції; в 246 – порушене маркування продукції.

Окрім того, 153 заклади не забезпечені питною водою, а 1818 – каналізуванням; у 857 - відсутні умови для дотримання особистої гігієни працівників; у 1179 – відсутні миючі та дезінфікуючі засоби. Також у 707 закладах відсутній санітарний одяг у продавців (реалізаторів); у 104 – прилеглі території не благоустроєні, не прибрані; у 945 – відсутні сміттєзбиральні контейнери або не обладнані сміттєзбиральні майданчики. У 1854 закладах відсутні будь-які документи (журнали, акти виконаних робіт), які б підтверджували проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів.

Багато порушень виявлено і в закладах громадського харчування. У 278 працівників відсутні особисті медичні книжки; у 319 – порушені терміни проходження медичних оглядів; у 208 працівників відсутній санітарний одяг.

На 290 об’єктах відсутні супровідні документи на харчову продукцію; в 239 – асортимент страв, що готується і реалізується, не відповідає наявним приміщенням та обладнанню; в 229 – порушується затверджений асортиментний перелік страв. Також у 687 із 806 перевірених закладів громадського харчування відсутній лабораторний контроль готових страв (85%); у 580 закладах порушується поточність технологічного процесу (72%). Не забезпечені умови дотримання особистої гігієни працівниками у 162 закладах; відсутнє водопостачання для гігієнічних потреб у 198; відсутні мийні ванни для миття кухонного і столового посуду в 190; відсутнє каналізування у 219; відсутні миючі та дезінфікуючі засоби в 248 закладах; на 313 підприємствах відсутні будь-які документи, які б підтверджували проведення дератизаційних та дезінсекційних робіт; відсутні облаштовані сміттєзбиральні майданчики в 290 закладах.

Також у 36 закладах торгівлі та 13 закладах громадського харчування виявлені порушення при зберіганні та реалізації лікеро-горілчаної продукції. Це відсутність супровідних документів на продукцію, ліцензій на її продаж, вичерпані терміни реалізації. 36,25 літри пива з вичерпаними термінами реалізації вилучено з обігу суб’єктами господарювання, надані накладна про повернення товару від заводу-виробника та довідка про його знищення.

За результатами проведених обстежень суб'єктам господарювання на кожному об’єкті були надані рекомендації, роз'яснення та пропозиції щодо усунення виявлених порушень і відповідальність згідно з чинним законодавством, а також наголошено на обов'язковості дотримання правил поводження з харчовою продукцією, профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь, недопущення реалізації небезпечної, фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції, запобігання виникненню випадків отруєнь сурогатним алкоголем.

Українські Національні Новини

Суспільство