ponad-500-dniv-zakhischala-richku-vid-budivnitstva-dvokh-ges-meshkanku-bosniyi-nagorodili-zelenim-nobelem

Понад 500 днів захищала річку від будівництва двох ГЕС: мешканку Боснії нагородили "зеленим Нобелем"

 • 17769 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Мешканка Боснії і Герцеговини Майда Білал 503 дні захищала річку від будівництва на ній двох ГЕС. Жінка об'єднала навколо ініціативи інших активісток і разом з ними блокувала міст, щоб не пустити спецтехніку. За це Білал отримала міжнародну премію з захисту навколишнього середовища Goldman Environmental Prize. Нагороду називають Нобелівською премією в галузі охорони природи. Про це пише Reuters, інформує УНН.

Деталі

Майда Білал 40-річна жінка, була названа європейським лауреатом екологічної премії Goldman-2021 року, яка присуджується першопрохідникам в області охорони навколишнього середовища з шести регіонів світу.

"Ми захищали річку протягом 503 днів, фізично 24 години на добу", - сказав Білал.

"Якщо буде потрібно, ми будемо охороняти її ще 5 300 днів".

Влітку 2017 року жителі села не дозволили вантажним машинам перетнути дерев'яний міст на шляху до будівельного майданчика, заявивши, що проект завдасть шкоди навколишньому середовищу.

Тоді вона заявила, що вони зазнали нападу з боку поліції, яка, за її словами, насильно затримала їх за порушення громадського порядку і спокою.

Але вони продовжували боротися, і після того, як через півтора року дозволи були відкликані, міст був перейменований на честь жінок.

"Я втратила роботу, я втратила друзів, над моєю дочкою знущалися в школі", - розповіла Білал, економіст за освітою.

"Я б збрехала, якби сказав, що це легко, але потім я зробила це, незважаючи ні на що. У мене є дочка, і я не хочу, щоб вона, доросла, зіткнулася з тією ж проблемою, що і її мати".

Контекст

Після війни в 1990-х роках Боснія, відома своїми гірськими річками і незайманою природою, пережила бум будівництва ГЕС: було побудовано, заплановано або будується 454 проекти міні-ГЕС.

Офіційні особи кажуть, що це частина плану - виробляти більше енергії з зелених ресурсів.

В одному з двох автономних регіонів Боснії, Боснійсько-хорватської федерації, де знаходиться Крущіца і місця останніх протестів, в квітні було запропоновано заборонити будівництво міні-ГЕС, але це рішення все ще має бути схвалено парламентом - процес, який може зайняти роки.

Він був відкладений через конфлікт інтересів політичних партій і пов'язаних з ними інвесторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер лауреат Нобелівської премії з хімії, японський вчений Ейіті Негісі

Українські Національні Новини

Новини Світу