popit-na-naftu-viyde-na-dopandemiyniy-riven-u-2022-rotsi-mea

Попит на нафту вийде на допандемійний рівень у 2022 році - МЕА

 • 24348 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. До кінця наступного року попит на нафту повернеться до допандемійного рівня і перевищить його. Про це йдеться у щомісячному огляді нафтового ринку Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), опублікованого у п'ятницю, 11 червня, передає УНН.

Цитата:

"До кінця 2022 року світовий попит на нафту повинен повернутися до допандемійного рівня, збільшившись на 5,4 млн барелів на добу в 2021 році і ще на 3,1 млн барелів на добу в наступному році (у середньому до 99,5 млн барелів на добу)", - сказано у звіті.

"До кінця 2022 року попит повинен перевищити допандемійні рівні", - додали аналітики.

Деталі

За прогнозом МЕА, попит на реактивне паливо і гас (керосин) виросте найбільше (+1,5 млн барелів на добу р/р), за ним слідує бензин (+660 тис. барелів/д р/р) і газойль/дизельне паливо (+520 тис.барелів /д р/р).

"Відновлення буде нерівномірним не тільки по регіонах, але і по секторах і продуктах. Хоча кінець пандемії на видноколі в країнах з розвиненою економікою, повільні кампанії з вакцинації все ще можуть поставити під загрозу відновлення (попиту - ред.) в країнах, що не входять в ОЕСР. Сектор авіації буде відновлюватися повільніше за все, оскільки деякі обмеження на поїздки, ймовірно, залишаться в силі доти, доки пандемія не буде повністю взята під контроль. Очікується, що попит на бензин також буде відставати від допандемійних рівнів, оскільки продовження практики віддаленої роботи і зростання частки електрокарів і більш ефективних транспортних засобів компенсують зростання мобільності", - відзначають у МЕА.

Очікується, що в 2022 році світові поставки нафти будуть рости більш швидкими темпами, при цьому США будуть рушійною силою приросту нафтовидобутку у країнах, що не входять до альянсу ОПЕК+, де ріст прогнозується на рівні 1,6 млн барелів на добу. "Це залишає можливість для ОПЕК+ збільшити видобуток нафти на 1,4 млн барелів на добу в порівнянні з цільовим показником з липня 2021 року по березень 2022 року, щоб задовольнити зростання попиту", - зазначили у МЕА.

Також очікується, що в 2021 році потужності НПЗ відновляться, перекривши половину падіння обсягом 7,4 млн барелів на добу в 2020 році. У 2022 році приріст обсягів нафтопереробки прогнозується на рівні 2,4 млн барелів на добу.

Як зазначає МЕА, запаси нафти і нафтопродуктів в країнах ОЕСР у квітні залишалися відносно стабільними, на рівні 2 926 млн барелів, але вперше за більш ніж рік вони впали нижче середнього показника допандемійних 2015-2019 років - на 1,6 млн барелів. Попередні дані з США, Європи і Японія за травень показують, що запаси виросли на 17,2 млн барелів.

Доповнення

Світовий ринок нафти 9 березня 2020 року пережив "чорний понеділок" - найбільше різке падіння цін з 1991 року з початком війни у Перській затоці. Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін - на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію у найбільших економіках світу, залишаючи ринок перевантаженим різким зниженням попиту і надмірним надлишком нафти.

12 квітня 2020 року країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Укладена угода ОПЕК+ про скорочення видобутку передбачала обмеження видобутку до кінця 2020 року на 7,7 млн барелів на добу. У квітневій угоді ОПЕК+ виробникам було запропоновано скорочення видобутку до 5,8 млн барелів на день з початку 2021 року до кінця квітня 2022 року. Утім, умови змінили на зустрічі 3 грудня 2020 року.

Країни ОПЕК+, у тому числі РФ, 3 грудня минулого року домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з весни 2020 року. Однак, з певними послабленнями. Так, ОПЕК+ підтвердила домовленості щодо повернення на ринок 2 млн барелів, але повернення має бути поступовим, з урахуванням ситуації на ринку. Умови угоди домовилися переглядати щомісяця.

2 квітня Організація країн-експортерів нафти, Росія і їх союзники, група, відома як ОПЕК+, погодилися послабити обмеження видобутку на 350 тис. барелів на добу в травні, ще на 350 тис. барелів на добу в червні і ще на 400 тис. барелів на добу або близько того в липні.

В ОПЕК+ 1 червня погодили, що будуть дотримуватися свого плану зі збільшення поставок на 2 мільйони барелів на день і відповідного до угоди зростання у липні. Наступне засідання відбудеться на початку липня.

Українські Національні Новини

Економіка