popri-virok-navalnomu-v-uryadi-frn-zaklikayut-dobuduvati-pivnichniy-potik-2

Попри вирок Навальному: в уряді ФРН закликають добудувати “Північний потік-2”

 • 22789 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Вирок Олексію Навальному не повинен заважати будівництву нового газопроводу. Економічні зв'язки з Росією - це одне, а грубі порушення прав людини - інше, вважає міністр економіки ФРН Петер Альтмаєр. Про це повідомляє УНН з посиланням на DW.

Цитата:

"Економічні зв'язки, що існують вже багато десятиліть і економічні проєкти підприємств - це одне, а грубі порушення прав людини і наша реакція на них - інше. Якщо "Північний потік-2" не добудують, то Росія не обов'язково буде продавати менше газу, оскільки продовжує працювати "Північний потік-1" і газопровід через Україну. Однак німецькі підприємства втратять гігантські інвестиції, тому я закликаю до предметної дискусії", - пояснив міністр економіки ФРН.

Відповідь ЄС на вирок Навальному

Водночас Петер Альтмаєр назвав цілком прийнятною "чітку відповідь" Євросоюзу на вирок Навальному.

"Вирок Олексію Навальному - нечуване діяння, яке не має нічого спільного з діями в правому полі. Я цілком можу собі уявити чітку відповідь тим, хто розпорядився про це порушення прав людини і несе відповідальність за нього. Однак це може бути лише відповідь всього Євросоюзу в цілому", - підкреслив глава мінекономіки ФРН.

Позиція інших держав

Канцлер Австрії Себастьян Курц не хоче пов’язувати будівництво газопроводу “Північний потік-2” зі справою російського опозиціонера Олексія Навального.

США сигналізували про готовність почати діалог про зняття санкцій з “Північного потоку - 2” за тієї умови, що німецька сторона представить пропозиції, які усунуть побоювання Вашингтона щодо проекту.

Що таке "Північний потік - 2"

Проект “Північний потік - 2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. метрів на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені в грудні 2019 року, після того, як швейцарська Allseas відмовилася від укладання труб через можливі санкції з боку США. Але в грудні 2020 року Nord Stream 2 AG відновила прокладку труби, побудувавши 2,6 км трубопроводу у винятковій економічній зоні Німеччини.

До теперішнього часу з 2 460 км газопроводу укладено понад 2 300 км, що становить 94% від загальної протяжності труби. Залишилося прокласти 120 км у водах Данії і понад 28 км — у водах Німеччини.

Що було раніше

Раніше Берлін вкотре заявив, що не пов’язує “Північний потік - 2” і справу Навального. Німеччина наполягає на розслідуванні обставин того, що сталося з Олексієм Навальним, але з питаннями прокладки газопроводу “Північний потік - 2” цю тему не пов’язує. Як знову підкреслив на брифінгу офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, проект трубопроводу є економічним.

ФРН також відреагувала на заклик Європарламенту зупинити будівництво “Північного потоку - 2”. Позиція федерального уряду полягає в тому, що — Німеччина бере до відома резолюцію Європарламенту (ЄП) щодо Навального і газопроводу “Північний потік - 2” і додати до останніх заяв канцлера ФРН Ангели Меркель з цього приводу нічого.

Українські Національні Новини

Новини Світу