populizm-vid-politikiv-davno-stav-svitovim-trendom-politolog

Популізм від політиків давно став світовим трендом - політолог

 • 14479 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Проблема політичного популізму притаманна не лише Україні. Це тенденція, яка прослідковується сьогодні у багатьох країнах світу. Причина росту кількості популістів - у популярності соціальних медіа, які по суті створюють для популізму усі потрібні умови. Про це у коментарі УНН розповів політолог Микола Давидюк.

Він зауважив, що деякі науковці вже говорять про "вибух популізму" у світі.

"Насправді популізм - це не тільки тренд України. Якщо подивитися на останні років 10, то популізм - це світовий тренд, і він дуже сильний у самій Європі. Ріст правих партій, чисто популістичних, він практично вже деякими науковцями, політологами виділяється вже як "вибух популізму". Тому відірваність еліт, елітарна корупція вищих чинів влади, проблеми населення особливо широких мас населення - вони призводять до того, що популістичні партії набирають все більше голосів. Наприклад "BP Grillo" в Італії - 20% має у великих містах.

Так само і в Україні популісти набирають обертів, тому що із ростом соціальних медіа простіше обіцяти, простіше давати обіцянки, за які можна не відповідати - і це робити дуже легко", - пояснив Давидюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутата Рибалку назвали головним популістом банківського комітету ВР 

Також, на думку політолога, сприятливі умови для популістів створює і саме населення, яке вірить "у легкі рецепти вирішення складних проблем".

"Водночас, у нас є і нормальні депутати у виконавчій владі, є нормальні люди, які роблять конкретні речі і на цьому тримаються. Зрозуміло, що політику простіше бути популістом, чим двірнику чи електрику, бо у роботі останніх все вимірюється результатом, в політиці це набагато простіше - ніхто не дивиться, виконуєш ти обіцяне чи ні", - зазначив експерт.

Ще одна українська проблема - політики конкретної справи не такі яскраві, як популісти.

"Це треба розуміти, бо гарні політики, наприклад, Яресько, вона як політик була дуже "скучна", і це якраз заважало їй робити ті речі, які вона хотіла і могла. Саме такий неяскравий політичний образ заважав їй", - додав Давидюк.

Найголовніше для електорату, за його словами, уміти відокремлювати популізм від реальної роботи і голосувати за тих депутатів - і на місцевих радах, і до ВР, - які вміють працювати на конкретний результат, а не просто його постійно обіцяють.

"У нашій Верховні Раді сьогодні є яскраві популісти, але є й недолугі, які навіть популізмом займаються на якомусь примітивному рівні. Загалом у парламенті наразі близько 20-30% непопулістів. Решта - або пасивні популісти, або яскраві", - резюмував політолог.

Нагадаємо, за даними порталу "Слово і діло", що аналізує виконання політиками своїх публічних обіцянок, нардеп від "Радикальної партії" Сергій Рибалка є найкращим популістом банківського комітету, до якого він входить.

Крім того, законопроекти саме цього радикального політика експерти дуже часто називають, власне, лобістськими та популістськими.

Так, саме таку "оцінку" отримали законопроекти Рибалка про криптовалюту, про ломбарди, про права банків, про кредитні спілки, тощо.

Українські Національні Новини

Політика