porushili-temu-donbasu-ta-pivnichnogo-potoku-2-kuleba-telefonom-pospilkuvavsya-iz-novoyu-glavoyu-mzs-nimechchini

Порушили тему Донбасу та “Північного потоку-2”: Кулеба телефоном поспілкувався із новою главою МЗС Німеччини

 • 16078 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у першій телефонній розмові із новопризначеною федеральною міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок обговорив “Північний потік-2” і Донбас та заявив, що Україна активно виступає за дієву роботу Нормандського формату як важливого майданчика для переговорів. Про це повідомили у МЗС, передає УНН.

Деталі

Зокрема, Кулеба розповів про актуальну безпекову ситуацію вздовж державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України, підтвердив відданість нашої держави політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

“Високо цінуємо, що в коаліційній угоді нового уряду Німеччини приділяється пріоритетна увага відновленню миру в нашій державі. Ми конструктивно налаштовані рухатися вперед в рамках процесу мирного врегулювання, який має починатися з безпекових питань. Переконані, що повне втілення принципу „спочатку безпека“ дозволить досягти подальшого прогресу і в політичній частині Мінських домовленостей”, — заявив Кулеба.

Міністр також зауважив, що Україна активно виступає за дієву роботу Нормандського формату як важливого майданчика для переговорів. Кулеба подякував Німеччині, яка разом із Францією докладає зусиль задля повернення Росії за стіл переговорів.

Бербок запевнила в непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, готовності до спільної роботи задля зрушення з місця переговорів у Нормандському форматі.

Щодо “Північного потоку-2” міністри погодилися, що до проєкту має застосовуватися європейське енергетичне законодавство. Міністри також обговорили кроки задля зміцнення енергетичної безпеки України та Європи.

“Глави МЗС України та Німеччини домовилися відкрити нову сторінку в двосторонніх відносинах, зокрема активізувати співробітництво в сферах розвитку альтернативних джерел енергії, виробництві і транспортуванні водню, збільшенні обсягів торгівлі та інвестицій. Міністр також висловив зацікавленість в перезавантаженні рівноправного діалогу України та Німеччини з історичних питань”, — зазначили у МЗС.

Раніше

Раніше Кулеба заявив, що наразі Україна не бачить суттєвих змін у поведінці Росії після перемовин президентів США Джо Байдена та РФ Владіміра Путіна.

Нагадаємо

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв’язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика