poshtovi-operatori-gotovi-adaptuvati-logistiku-do-zakonu-pro-distantsiynu-torgivlyu-likami

Поштові оператори готові адаптувати логістику до закону про дистанційну торгівлю ліками

 • 11614 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Оператори поштового зв'язку адаптували в умовах коронавірусного карантину логістику доставки ліків, висловивши готовність оперативно реагувати на вимоги держави і виклики ринку після законодавчого врегулювання дистанційної торгівлі медикаментами, повідомляє УНН

Про це, 10 червня 2020 року, в ході круглого столу на тему "Перспективи онлайн-торгівлі медикаментами в Україні" завила директор з продажу компанії "Нова пошта" Олеся Копчук. За її словами, за два місяці дії постанови Кабміну про тимчасовий дозвіл дистанційної торгівлі безрецептурними препаратами "Нова пошта" виконала 70 тисяч замовлень. Чверть з них припала на невеликі населені пункти і села, жителі яких вельми обмежені у виборі препаратів та територіальній доступності аптек.

"Але, що характерно, більше половини замовлень на доставку ліків припадає на великі міста та обласні центри. І це свідчить про зручність послуги. У великих містах люди дуже зайняті, більшу частину часу вони проводять на роботі. Відповідно, їм ніколи бігати по аптеках. Завдяки дистанційній торгівлі, вони отримали можливість протягом 10-15 хвилин, під час обідньої перерви, вибрати в інтернеті ліки і оформити замовлення на їх доставку", - сказала Копчук.

Представник "Нової пошти" відзначила також, що за час карантину компанія адаптувала логістичні схеми. Зокрема, закупила термобокси, що дозволяють дотримуватися при пересиланні температурного режиму від 3 до 8 градусів за Цельсієм.

"Ми готові і далі реагувати на всі виклики ринку та законодавчі вимоги до доставки. Проблем з логістикою немає ніяких. Для нас - це стандартний процес. Ми доставляємо медпрепарати в найвіддаленіші населені пункти. Залежно від попиту, "Нова пошта" готова закупити і забезпечити необхідною кількістю термобоксів виробників і аптечні мережі, які стануть нам партнерами. Простіше кажучи, ми цілком готові до подальшої оптимізації процесу", - резюмувала Олеся Копчук.

У свою чергу, голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Сергій Кузьміних поінформував, що проект закону "Про лікарські засоби", в якому будуть врегульовані механізми ринку онлайн-фармацевтики, знаходиться на останній стадії. Завершити роботу над документом планується до кінця літа 2020 року.

Основні акценти в новому законодавчому акті, за словами директора Департаменту оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Олени Речкіної, будуть зроблені на чіткому розмежуванні відповідальності за якість медикаментів, що відпускаються в онлайн-режимі, інформаційного фармацевтичного супроводу і чіткого дотримання рекомендацій виробників.

"Після того, як в Україні реально запрацює система електронного рецепта можна буде переходити на дистанційну торгівлю і поштову доставку рецептурних препаратів", - сказала Речкіна.

Її думку поділяють і представники бізнесу. За словами юрисконсульта Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників України (AIPM Ukraine) Дмитра Лур'є, встановлення чітких законодавчих норм дистанційного ринку торгівлі медикаментами в кінцевому підсумку принесе величезну користь всім - державі, бізнесу, споживачам.

"Дистанційна торгівля, перш за все, призведе до підвищення конкуренції, а, отже, і до більшої цінової доступності ліків населенню України", - резюмував Лур'є.

Українські Національні Новини

Економіка