posilannya-zyavlyatsya-piznishe-a-khvorikh-treba-likuvati-zaraz-golubovska-vistupila-na-zakhist-totsilizumaba

"Посилання" з'являться пізніше, а хворих треба лікувати зараз: Голубовська виступила на захист тоцілізумаба

 • 17862 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Лікар-інфекціоніст, позаштатний спеціаліст МОЗ України Ольга Голубовська стала на захист ліків від COVID-19 тоцілізумаба і сарілумаба, оскільки хворих потрібно лікувати вже зараз і ці засоби допомагають, а обговорення ефективності препаратів буде пізніше. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

"Оскільки у нас знову була спроба прибрати тоцілізумаб з протоколу, маю право бути злою. Нове дослідження 3900 хворих з 15 країн показує, що тоцілізумаб і сарілумаб рятують кожного 12 хворого у відділенні інтенсивної терапії. Крім того, саме перебування в цьому відділенні скорочувалася на 10 днів. Національна служба охорони здоров'я США вже оголосила про старт використання тоцілізумаба для лікування коронавірусної хвороби. Хочу сказати деяким нашим колегам - якщо ви не розумієте, коли і кому призначати цей препарат, це ваші проблеми, а не смертельно хворих пацієнтів", - написала Ольга Голубовська.

Вона порадила деяким колегам вчиться, якщо їм це дано, або йти з медицини, або вибирати собі професію, не пов'язану з терапією.

"Про обговорення протоколів в непрофесійному середовищі, за "посиланнями" активістами або чиновниками я взагалі мовчу, цей дурдом може бути тільки у нас. Невже з самого початку не було зрозуміло, що "посилання" з'являться пізніше, а хворих треба лікувати зараз? І тепер уявіть собі, що було б без нашого постійно критикованого всякими філологами і далекими від проблеми людьми протоколу. Так що ще раз кажу - давайте переносити дискусію в професійну площину, все дуже важко і складно", - додала інфекціоніст.

Раніше Степанов відзначав, що український протокол лікування від COVID-19, який включає в себе тоцілізумаб, довів свою ефективність.

Також нагадаємо, в Україні зростає кількість важкохворих пацієнтів з коронавірусом.

В Україні на 8:00 14 січня зафіксовано вже 1,138 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, добовий приріст, за 13 січня - майже 8 000, зростання третю добу поспіль. При цьому з початку тижня зберігається тенденція переважання кількості тих, хто одужав.

Українські Національні Новини

Суспільство