posli-g7-khochut-prozorogo-vidboru-novogo-golovi-sap-pogovorili-z-venediktovoyu

Посли G7 хочуть прозорого відбору нового голови САП: поговорили з Венедіктовою

 • 13130 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Генеральний прокурор Ірина Венедіктова менше як за рік провела вже щонайменше три зустрічі з послами країн "Групи семи" та ЄС. Цього разу говорили про обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що є одним з антикорупційних органів, на незалежності яких наполягають західні партнери. Посли G7 наголосили, що очікують прозорого відбору нового керівника САП. Про це УНН повідомляє з посиланням на повідомлення Венедіктової та послів G7 у соцмережах.

Що було раніше

У серпні 2020 року з посади керівника САП, після п'яти років на посаді, звільнився Назар Холодницький - за власним бажанням. З того часу в.о. керівника САП - Максим Грищук. Водночас було створено комісію з обрання керівництва САП, але не без ексцесів, у тому числі з обранням представників ВР у комісії.

Після цього міжнародні дипломати заявили, що комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого — доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього буде залежати подальша підтримка ЄС і США.

Водночас, депутат Європарламенту, член комітету із закордонних справ Віола фон Крамон заявляла, що через ситуацію навколо призначення нового керівника САП, Україна ризикує втратити безвізовий режим та фінансову допомогу від ЄС. Ризик втрати "безвізу", однак, спростовували в уряді. Також депутати Європейського парламенту написали листа голові фракції “Слуга народу” Давиду Арахамії, зазначивши, що мрії Президента України Володимира Зеленського про боротьбу з корупцією дають тріщину саме у його партії.

Комісія провела кілька засідань і оголосила конкурс на очільника САП.

Цитата Генпрокурора

"Зустрілися з послами країн "Великої сімки" та ЄС. Посли G7 радо зустріли рішення комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі про оголошення конкурсу. Старт процесу вже 25 січня, і я сподіваюся, що за кілька місяців комісія обере гідного кандидата", - написала Венедіктова у Facebook.

Заява послів G7

"Посли G7 сьогодні продовжили свій діалог з Офісом Генпрокурора. Вони відзначили поступ у реформуванні Офісу Генпрокурора, очікують прозорого відбору нового керівника САПУ на основі професійних якостей і наголосили на важливості незалежності українських антикорупційних установ", - йдеться в опублікованому у Twitter повідомленні послів.

Деталі

Зі слів Венедіктової, разом з іноземними дипломатами вона загалом обговорила "актуальні питання міжнародного співробітництва та посилення боротьби із корупцією в Україні, яка є наріжним каменем нашого авторитету в світі та інвестиційної привабливості нашої держави".

Висловилася Генпрокурор і щодо бачення майбутньої роботи очільника САП: він "має бути потужною фігурою і задавати тон в подоланні топ-корупції". "Зокрема на нього буде покладена також важлива місія активізації розслідування справ стосовно колишніх українських високопосадовців часів експрезидента України Віктора Януковича та притягнення їх до відповідальності, щоб запобігти виключенню їх із санкційних списків європейських партнерів", - вказала Венедіктова.

З її слів, дипломати також оцінили зусилля з проведення атестації прокурорів. "Адже довіра до цього процесу є вирішальною у подальшій роботі прокуратури, і я вдячна нашим міжнародним партнерам за підтримку", - вказала вона.

Венедіктова заявила, що наразі в Україні "дійсно майже завершили реформу прокуратури". "Це дуже важливо, тому що система повірила і система дійсно почала працювати", - вважає посадовиця.

"Після оновлення і очищення ми маємо також наповнити інституцію новими кадрами. Ми ініціюємо зміни до законодавства, щоб у майбутньому виключити при зовнішньому доборі умову дворічного юридичного стажу, визначеного у законі для кандидатів на посади в окружних прокуратурах. Це дозволить нам залучати випускників вишів, які могли б після проходження стажування ставати прокурорами", - зазначила Венедіктова.

Додамо, це вже щонайменше третя зустріч Венедіктової з послами G7 і ЄС за менше, ніж рік. Так, одна з них відбулася у квітні, інша - у липні 2020 року.

Українські Національні Новини

Політика