posol-kytaiu-v-yes-zalyshaie-briussel-ta-obiime-posadu-v-oon

Посол Китаю в ЄС залишить Брюссель та обійме посаду в ООН

 • 25053 переглядiв

Посол Китаю в ЄС Фу Конг залишає Брюссель і переходить на нову посаду в ООН в Нью-Йорку менш ніж через 18 місяців на тлі погіршення відносин між Китаєм і ЄС через такі питання, як війна в Україні та ймовірні несправедливі китайські субсидії.

Представник Китаю в ЄС Фу Цун після менш ніж 18 місяців роботи відправиться з Брюсселя в ООН, у дипломатичній перестановці. Про це передає УНН із посиланням на Bloomberg.

Деталі

58-річний Фу Цун обійме нову посаду представника КНР в Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку. Зазначається, що під час перебування Фу на представника Китаю у Європейському Союзі, зв'язки континенту та КНР погіршилися.

Фу Цун прибув до бельгійської столиці в грудні 2022 року як голова представництва Китаю в ЄС. Відносини між сторонами в той час досягли суттєвого напруження, в тому числі у зв’язку з постійною підтримкою росії главою компартії Китаю Сі Цзіньпіном, після агресивного вторгнення рф в Україну.

Також з’являлися заяви про те, що Китай несправедливо підтримує свої ключові галузі промисловості. ЄС розпочав розслідування китайських субсидій на електромобілі, а згодом Пекін оголосив про антидемпінгове розслідування продажів бренді в блоці. Згідно з інформацією Bloomberg Фу Цун на початку року робив заяву, що дослідження електромобілів було "несправедливим". 

Почекаємо і побачимо, ми сподіваємося, що цього не станеться

 - повідомив чиновник щодо ймовірного введення Китаєм контрзаходів.

Фу залишив посаду в Європі на тлі бурхливої дипломатичної активності в Міністерстві закордонних справ Китаю, - там кілька ключових дипломатичних посад наразі залишаються відкритими. В цьому сенсі згадується ситуація з ексміністром закордонних справ Цінь Ганом, який був раптово усунений минулого літа, що у свою чергу, підігріло побоювання інвесторів щодо все більш непрозорої політики керівної партії КНР.

ГУР спричинило збій роботи системи онлайн-голосування на виборах у росії - джерело15.03.24, 16:25 • [views_0]

Доповнення

Китай є постійним членом Ради Безпеки ООН і заручився підтримкою країн Глобального Півдня, надаючи йому вплив на чутливі геополітичні питання, такі як російська війна в Україні та конфлікт Ізраїлю та ХАМАС.

Короткий термін перебування Фу в Брюсселі є незвичайним, пише Bloomberg, та зазначає, що наприклад Сунь Хайянь, колишній посол Китаю в Сінгапурі, був підвищений до заступника голови міжнародного відділу Комуністичної партії минулого літа після трохи більше року перебування в цій країні Південно-Східної Азії.

Нагадаємо

Китай і НАТО провели переговори, обговоривши питання глобальної безпеки, у тому числі вторгнення росії в Україну, морську безпеку і питання, що становлять взаємний інтерес.

Європейська комісія виділила 500 мільйонів євро на збільшення потужностей з виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів на рік до кінця 2025 року, виділивши загалом 2 мільярди євро на зміцнення оборонної промисловості ЄС через різні програми.