posol-yes-rozkritikuvav-vitivki-ukrayini-na-rinku-elektroenergiyi

Посол ЄС розкритикував "витівки" України на ринку електроенергії

 • 27361 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. У Європейському Cоюзі розчаровані діями України на ринку електричної енергії і вважають, що нові правила ринку не працюють. Про це заявив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас під час 12-го Європейсько-українського енергетичного дня, передає УНН.

Цитата:

"Якщо десь осторонь залишити теплоелектростанції, а ознайомитися з цінами... для домогосподарств, враховуючи і крос-субсидії, і інфраструктуру, багато чого із заявленого не було виконано. І кожного дня ми бачимо, що виникають нові витівки, і стає все важче і дорожче працювати на енергетичному ринку України", - сказав Маасікас.

"Коли йдеться про оптові продажі електроенергії,.. ми вважаємо, що краще дотримуватися традиційної моделі роботи на ринку продажу електроенергії через те, що нові правила не працюють", - додав посол ЄС.

Деталі

З його слів, те, що пропонує ЄС, - це доступні інструменти, "проте в Україні виникає питання, чи є науковий потенціал, чи є достатній кадровий ресурс, щоб вправно користуватися тими привілеями, які ЄС наразі пропонує українцям".

Доповнення

1 липня 2019 року в Україні запрацювала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у 2017 році.

Попри відкриття ринку, його регулювання з боку уряду продовжилося, аби уникнути зростання тарифів для населення.

Одначе, з 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. Яким - читайте тут.

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

Українські Національні Новини

Політика