postachannya-rosiyskogo-zolota-oae-nazhivayutsya-na-sanktsiyakh

Постачання російського золота: ОАЕ наживаються на санкціях - Reuters

 • 530904 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Об'єднані Арабські Емірати стали ключовим торговим центром для російського золота. Західні санкції перерізали традиційніші експортні маршрути росії. Про це УНН інформує посилаючись на Reuters.

Деталі

Згідно з митними деклараціями, які отримало агентство Reuters, Об'єднані Арабські Емірати імпортувала 75,7 тонни російського золота на суму 4,3 мільярда доларів — порівняно з 1,3 тоннами у 2021 році.

Наступними за величиною напрямками є Китай та Туреччина, що імпортували близько 20 тонн кожна в період з 24 лютого 2022 р. до 3 березня 2023 р. За митними даними за цей період на ці три країни припадало 99,8% російського експорту золота.

Через кілька днів після початку війни в Україні багато транснаціональних банків, логістичних компаній та переробників дорогоцінних металів припинили роботу з російським золотом, яке зазвичай відправляли до Лондона, центру торгівлі та зберігання золота.

Лондонська асоціація ринку дорогоцінних металів заборонила російські зливки, виготовлені з 7 березня 2022 року, а до кінця серпня Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, США, Канада та Японія заборонили імпорт російських золотих зливків.

Однак, дані про експорт показують, що російські виробники золота швидко знайшли нові ринки збуту в країнах, які не ввели санкції проти москви, таких як ОАЕ, Туреччина і Китай.

Луї Марешаль, експерт Організації економічного співробітництва та розвитку з пошуку джерел золота, сказав, що існує ризик того, що російське золото може бути переплавлено, а потім повернеться на ринки США та Європи із замаскованим походженням.

Прагнучи ще більше ізолювати росію, Вашингтон попередив країни, у тому числі ОАЕ та Туреччину, що вони можуть втратити доступ до ринків G7, якщо вестимуть справу з організаціями, на які поширюються санкції США.

Дані, розглянуті Reuters, не припускають, що країни порушили санкції США.

Митні дані, надані Reuters комерційним постачальником, показують експорт у розмірі 116,3 тонни в період з 24 лютого 2022 року по 3 березня цього року, хоча консультант Metals Focus оцінює, що росія виробила 325 тонн золота у 2022 році.

Решта золота, швидше за все, або залишилося в країні, або було експортовано за угодами, які не відображені у звітах.

Агентство Reuters не змогло визначити, яку частину загального експорту золота з росії охопили даними.

Усунення російського експорту з Лондона не сприймається як серйозний удар, оскільки хаб залежить від росії. Наприклад, у 2021 році золото з росії становило 29% лондонського імпорту, але у 2018 році воно становило лише 2%, показують дані британської торгівлі.

Тим часом в ОАЕ вже давно процвітає золотодобувна промисловість. Торгові дані показують, що в період з 2016 по 2021 рік країна імпортувала у середньому близько 750 тонн чистого золота на рік, а це означає, що постачання, зазначені у російських звітах, становлять лише близько 10 відсотків її імпорту.

Менеджер однієї компанії, яка надсилала великі обсяги російського золота в ОАЕ, повідомив агентству Reuters, що російські фірми продавали там зливки зі знижкою близько 1% порівняно зі світовими еталонними цінами, пропонуючи стимул для торгівлі.

Менеджер, який говорив на умовах анонімності, сказав, що більшість золота, яке його фірма відправляла в ОАЕ, призначалася для афінажних заводів, де воно буде переплавлене.

У багатьох випадках у митних документах вказані лише відправники вантажу або торговці, що беруть участь в угодах, а не кінцевий покупець, яким може бути переробник, ювелір або інвестор.

Записи показують, що найбільшим переробником російського золота, що експортується в ОАЕ, була Temis Luxury Middle East, дочірня компанія французької логістичної компанії Temis Luxury у Дубаї, яка брала участь у відвантаженні 15,6 тонни у сумі 863 мільйони доларів з квітня 2022 року.

Другим за величиною обробником російських дорогоцінних металів в ОАЕ, який брав участь у постачанні 14,6 тонни на суму 820 мільйонів доларів, була логістична фірма Transguard, що входить до групи Emirates Group.

У Гонконгу більшість поставок російського золота обробляла китайська логістична компанія Vpower Finance Security Hong Kong Ltd. Згідно з документами, у період з травня 2022 року по 3 березня вона була причетна до імпорту 20,5 тонни золота на суму 1,2 мільярда доларів.

Українські Національні Новини

Новини Світу