postavimo-pamyatnik-koronavirusu-legendarna-likarka-rozpovila-yak-covid-19-dopomig-ukrayinskiy-meditsini

Поставимо пам'ятник коронавірусу: легендарна лікарка розповіла, як COVID-19 допоміг українській медицині

 • 24107 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Заплативши велику ціну, в Україні знову звернули увагу на медичну галузь та необхідність її удосконалення, адже, останні п'ять років, вона фактично перебувала в занепаді. Наразі люди зрозуміли важливість протиінфекційного захисту, науково-педагогічним співробітникам повернули статус лікарів, обговорюється питання нового набору студентів-епідеміологів. Про це в ефірі телеканалу ZIK заявила заслужена лікарка України, головний інфекціоніст України Ольга Голубовська, інформує УНН.

“Ми ще пам'ятник поставимо коронавірусу, тому що він врятував багато речей у нашій країні. Які саме? Перше, нарешті люди зрозуміли, що таке система протиінфекційного захисту й перестали її остаточно знищувати. І, навіть, я собі в січні минулого року не представляла, щоб повернули в нашій країні таке страшне слово як “головний санітарний лікар”. Це ж було щось “страшне” - “корупція”. Далі — нарешті в кінці минулого року вийшла постанова Кабінету міністрів де науково-педагогічні співробітники, такі як я, уже знову стали лікарями. Ви ж знаєте, що нас відсторонили від лікувального процесу взагалі, на законодавчому рівні”, - наголосила головний інфекціоніст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфекціоніст закликає не боятися мутацій COVID-19 й припускає щорічну вакцинацію 

За словами Голубовської, для виконання своєї роботи, їй та колегам не важливо, де вони офіційно закріплені. 

“Ми пішли в клініку, закрилися там і сиділи разом із лікарями й не виходили з пропускників і все. Але ж це яке приниження найбільш висококваліфікованих співробітників зі сторони держави. Далі — уже починаються розмови, що потрібно відновлювати навчання епідеміологів — те, чого ми позбавилися. П'ять років не набирали на цю спеціальність. Уже інтернатура з інфекційних хвороб повернеться в тому вигляді, якому вона була. Без скорочення різноманітних годин. На превеликий жаль, це сталося через таку страшну ціну. І якби не ця коронавірусна інфекція — все. Ми б назавжди втратили своїх спеціалістів і системи протиінфекційного захисту. І це в країні хронічних епідемій”, - додала заслужена лікарка. За словами фахівця, в іншому випадку на Україну чекали б “дуже страшні часи”.

“Я хочу сказати, що на превеликий жаль, зараз також більше декларацій, але менше справи. Але це не зрівняється з тією розвалиною, яка була раніше. Зараз, все ж таки, радяться, залучають колишніх головних санітарних лікарів. Та такого не було 5 років! Ви що? Моєї ноги не було в Мінздоров'ї 5 років, як і моїх колег”, - підсумувала лікарка. Також за словами Голубовської, в Україні буде дефіцит вакцини для боротьби з COVID-19, а тому, в першу чергу, потрібно захистити групи ризику та людей, які надають медичну допомогу. 

Нагадаємо, днями Голубовська повідомила, що в Україні зростає кількість тяжкохворих на COVID-19, а саме пацієнтів в категорії 50-65 років. 

Українські Національні Новини

Політика