povyazani-z-rosiyeyu-osobi-pratsyuyut-nad-pidburyuvannyam-do-povstannya-proti-moldavskogo-uryadu-rozvidka-ssha

Пов'язані з росією особи працюють над підбурюванням до повстання проти молдавського уряду - розвідка США

 • 689747 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Американська розвідувальна спільнота вважає, що особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати акції протесту в Молдові, щоб спробувати спровокувати сфабриковане повстання проти молдавського уряду з кінцевою метою домогтися встановлення там більш проросійської адміністрації. Про це пише CNN, передає УНН.

Деталі

США вважають, що росія працює над ослабленням молдавського уряду, який прагне більш тісних зв'язків із Європейським союзом, заявив координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

Адміністрація Байдена також вважає, що Москва працює над поширенням дезінформації про загальну стабільність Молдови.

Одним із прикладів стала заява міністерства оборони росії минулого місяця про те, що Україна планує вторгнутися до Придністров'я. Офіційні особи США заявили, що ці звинувачення є «необґрунтованими, хибними та викликають безпідставну тривогу».

Президент Молдови Майя Санду публічно заявила минулого місяця, що, на її думку, російський уряд планував «серію акцій за участю диверсантів, які пройшли військову підготовку та замаскувалися під цивільних осіб, для вчинення насильницьких дій, нападів на урядові будівлі та захоплення заручників».

За словами офіційних осіб, адміністрація Байдена не бачить безпосередньої військової загрози Молдові. Але США уважно стежать за діями росії в Молдові, побоюючись зусиль росії з дестабілізації Європи.

За словами офіційних осіб, США розсекретили ці розвіддані, щоб утримати росію від подальшого просування своїх планів, подібно до того, як США регулярно розсекречують розвіддані про наміри росії в Україні з метою викриття їхніх планів.

Додамо

У жовтні 2022 року адміністрація Байдена наклала санкції на дев'ять фізичних та 12 юридичних осіб, які, на думку США, були причетні до роботи з дестабілізації Молдови, зокрема олігархів.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з Санду на Мюнхенській безпековій конференції в середині лютого і висловив «глибоке занепокоєння» спробами росії дестабілізувати молдавський уряд.

Президент Джо Байден зустрівся з Санду минулого місяця у Варшаві, де вони обговорили згубний вплив росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу