pozhezha-u-pansionati-dlya-litnikh-lyudey-lazebna-spikhnula-vse-na-mistsevu-vladu

Пожежа у пансіонаті для літніх людей: Лазебна спихнула все на місцеву владу

 • 23447 переглядiв

КИЇВ. 23 січня. УНН. Міністр соціальної політики України Марина Лазебна звинуватила місцеву владу Харкова у пожежі в пансіонаті для літніх людей, оскільки та не виявила нелегальний притулок. Про це вона сказала в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, передає УНН.

Цитата:

“Ринок надання соціальних послуг приватними інвестиціями в Україні потрібний. Але він є, в більшій мірі, в тіні. Його треба виводити на світло, йому потрібна державна підтримка і нам потрібен в цьому питання контроль. Ми будемо працювати. Що сталося в Харкові. Вважаю, що три фактори. Це теж, до речі, чому це в тіні. Перше - незаконна будівля, не було документів. Немає на карті міста. Немає документів на введення в експлуатацію. Друге - незаконна діяльність. Тобто, пансіонат для літніх людей працював поза правовим полем. Не був зареєстрованим, не дотримувався вимог критеріїв, які визначені постановою Кабміну, як мають діяти такі установи. Він не дотримувався державного соціального стандарту, як цих людей треба доглядати. Санітарні, пожежні норми - це все не було дотримано. І найголовніше - місцева влада. Місцева влада не виявила такий нелегальний будинок і не забезпечила виконання законодавчих вимог”, - сказала Марина Лазебна.

Що сталося напередодні

21 січня у Харкові у двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок для літніх людей, виникла пожежа на другому поверсі. Цей будинок для літніх людей був приватним пансіонатом “Золотий час”. Спочатку повідомлялося про 13 загиблих, однак пізніше їх кількість зросла до 15.

Правоохоронці перевіряють три основні версії виникнення пожежі. Після трагедії уряд утворив комісію для з’ясування причин пожежі. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив місцевим органам виконавчої влади та Міністерству соціальної політики провести роботу зі встановлення законності створення приватних будинків для літніх людей та перевірити Державній службі з надзвичайних ситуацій стан протипожежної безпеки в готелях, пансіонатах, хостелах.

Сьогодні, 22 січня повідомлено про підозру чотирьом особам за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель 15 людей. 

Варто нагадати

У 2016 році у селі Літочки на Київщині на території приватного домоволодіння в двоповерховій будівлі, в якій було організовано тимчасове проживання осіб похилого віку, під час пожежі загинуло 18 осіб. Тоді влада теж обіцяла провести перевірку та навести лад з подібними закладами. 

Українські Національні Новини

Політика