pozitivne-stavlennya-zhiteliv-rosiyi-do-stalina-dosyaglo-maksimumu-opituvannya

Позитивне ставлення жителів Росії до Сталіна досягло максимуму - опитування

 • 10524 переглядiв

КИЇВ. 16 квітня. УНН. Російський "Левада-центр" провів в березні опитування серед росіян, з'ясовуючи їхнє ставлення до особи Сталіна. Згідно з результатами дослідження, в 2019 році сумарні оцінки позитивного ставлення жителів Росії (захоплення, повагу і симпатія) до Сталіна досягли максимального показника за всі роки досліджень. Про це УНН повідомляє з посиланням на аналітичний центр Юрія Левади "Левада-центр".

"У 2019 році сумарні оцінки позитивного ставлення жителів Росії ("захоплення", "повага" та "симпатія") до Сталіна досягли максимального показника за всі роки досліджень - їх демонстрував кожен другий учасник опитування. За останній рік найбільш значне зростання на 12 п.п. припав на "повагу" до вождя, яке стало домінантою серед запропонованого для вибору спектра почуттів", - йдеться в повідомленні.

За результатами опитування "Левада-центру", про своє захоплення Сталіним, повазі або симпатії до нього заявив кожен другий учасник опитування - 51%. Значне зростання, на 12%, припав на "повагу" - таке ставлення до Сталіна у 41% респондентів. Згідно з дослідженням, сумарний рівень схвального або байдужого ставлення до Сталіна досяг 77%.

З огляду на доступну динаміку громадської думки і зростання доброзичливих оцінок Сталіна, можна припустити, що позитивне ставлення до вождя і його ролі в історії країни встановилося на рівні нової соціальної норми (раніше - переважно негативне ставлення, потім - нейтральне, зараз - позитивне). Якщо раніше значна частина населення уникала висловлювати конкретні оцінки або ускладнювалась відповісти (особливо, молодь, яка народилася і соціалізуватися в пострадянський період), то зараз респондентами все частіше висловлюються/підтримуються позитивні судження про вождя. Попутно зауважимо, що рівень позитивного ставлення до Сталіна серед жителів Росії вище, ніж до Брежнєва, Горбачова, Єльцина і ін.

Опитування проведене 21-27 березня 2019 року по репрезентативній всеросійській вибірці міського та сільського населення об'ємом 1638 чоловік у віці від 18 років і старше в 137 населених пунктах, 50 суб'єктах РФ. Дослідження проводиться вдома у респондента методом особистого інтерв'ю. Розподіл відповідей наводиться у відсотках від загального числа опитаних.

Статистична похибка при вибірці 1600 осіб (з ймовірністю 0,95) не перевищує:

3,4% для показників, близьких до 50%
2,9% для показників, близьких до 25%/75%
2,0% для показників, близьких до 10%/90%
1,5% для показників, близьких до 5%/95%

Нагадаємо, майже 40% українців очікують від майбутнього президента України зниження тарифів на комунальні послуги.

Українські Національні Новини

Новини Світу