pratsivniki-naftovoyi-gazovoyi-ta-naftopererobnoyi-promislovosti-vidznachayut-profesiyne-svyato

Працівники нафтової, газової та нафтопереробної промисловості відзначають професійне свято

 • 69753 переглядiв

КИЇВ. 13 вересня. УНН. В Україні у другу неділю вересня щорічно відзначають День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Цього року професійне свято припадає на 13 вересня, передає УНН.

Статус офіційного державного професійного свята День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості отримав 12 серпня 1993 року, коли перший президент України Леонід Кравчук підписав Указ N 302/93 «Про день працівників нафтової, газової, нафтопереробної промисловості і нафтопродуктозабезпечення».

Україна має давні традиції у сфері видобутку і використання нафти і природного газу. Промисловий видобуток нафти в Україні розпочалася у XVIII столітті, і вже в 1909 році в Прикарпатті видобували 2 млн тонн нафти. Газова промисловість бере свій початок з введення в експлуатацію Дашавського газового родовища і будівництва першого газопроводу "Дашава - Стрий" в 1924 році.

Перші в світі міждержавні поставки природного газу почалися саме з України – в 1945 році. З України експортували газ в Польщу з Дашавського і Опарського газових родовищ.

Сучасна нафтогазова та нафтопереробна промисловість України - це потужні газотранспортна та нафтотранспортна системи, нафтогазовидобувні підприємства, заводи з випуску нафтогазового устаткування, морський нафтовий термінал, нафтопереробні та газопереробні заводи, розгалужені мережі автозаправних станцій та автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій, сервісні та науково-дослідні організації.

Як повідомляв УНН, працівники нафтової, газової та нафтопереробної галузі — “на варті енергонезалежності”, але для захисту України їм потрібен доступ до надр. Текст про це з’явивcя на фасаді ТЦ Guliver, найбільшому медіаекрані Києва, з нагоди професійного свята.

Українські Національні Новини

Суспільство