pratsivniki-ukrspirtu-zaklikali-prezidenta-vregulyuvati-situatsiyu-na-derzhpidpriyemstvi

Працівники "Укрспирту" закликали Президента врегулювати ситуацію на держпідприємстві

 • 10238 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Працівники Укрспирту стурбовані намірами уряду демонополізувати спиртову галузь перед приватизацією держпідприємства. Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив Голова об'єднаної профспілки ДП "Укрспирт" Віталій Сосницький, передає УНН.

"Ми не проти приватизації, заявляємо про це відкрито. Але вона має бути розумною. Перед тим, як приватизовувати ДП, треба розділити усі підприємства на два пакети: ті, які будуть виробляти спирт, і ті, які будуть виробляти іншу продукцію: біоетанол, спиртовмісний продукт. І ми не проти демонополізації галузі, але її треба запускати паралельно, а не до приватизації", - пояснив він.

Сосницький додав, що сьогодні у профільному міністерстві не дослухаються до думки співробітників ДП.

"Так, до прикладу, нещодавно за участю міністра економіки (Тимофія Милованова, - ред.) була проведена нарада. Туди запросили горілчаників, і там говорили про скорочення працівників ДП. Але представників профспілки підприємства туди не покликали.

Так само завтра на Тернопільщині відбудеться нарада спиртовиків. Туди прибуде Президент. Ми просили долучити нас до участі у заході, але профспілку знову не чують", - розповів голова об'єднаної профспілки ДП.

Позицію Сосницького розділяє юрист Олег Дмитренко. Уряд хоче провести приватизацію у "турборежимі", що ставить під загрозу існування спиртової галузі та діяльності трудового колективу ДП, каже він.

"Підприємства можуть бути ефективними, і можуть приносити високі прибутки державі. Ті цифри, ті мільйони, які сплачуються як дивіденди в бюджет держави, є тому свідченням", - підкреслив Дмитренко.

Участь у брифінгу взяв також народний депутат України 8-го скликання Андрій Кіт. Він заявив, що поспішна приватизація державного підприємства не дасть очікуваного економічного ефекту.

"Я вражений тими речами, які зараз відбуваються у Міністерстві економіки під керівництвом міністра Милованова. Ці речі не пропонують нічого нового, руйнують старі трудові відносини і руйнують повністю роботу Укрспирту.

Я не розумію, як можна говорити про приватизацію і разом з тим говорити про заміщення імпорту спирту з Бразилії чи з інших країн. Я не розумію, як можна говорити про демонополізацію, не даючи чіткого розуміння, як вона буде відбуватися і яка модель буде запропонована для цього процесу", - заявив він.

Нардеп додав, що до приватизації ДП треба підходити зважено.

"Я вважаю, що ми маємо проводити приватизацію таким способом, щоб у нас на ринку було багато гравців, які будуть виробляти якісну горілку та якісний спирт", - завив він.

Нагадаємо, профспілка ДП "Укрспирт" підготувала звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради та уряду, де висунула 4 вимоги:

• відкликати законопроект від 23 жовтня № 2300 про так звану демонополізацію як таку, що знищує спиртові галузі України і суміжні галузі переробки сільськогосподарської сировини, загрожує безробіттям, соціальною напруженістю і новою хвилею масової імміграції з країни;

• включити делегованих представників профспілкових виборних органів в роботу в комітетах і підкомітетах ВР, комісіях і робочих групах органів державної влади щодо реформування спиртової галузі України, в тому числі розгляду законопроекту № 2300;

• внести зміни до Кримінального кодексу України та посилення кримінальної відповідальності за незаконне виробництво та/або реалізацію підакцизної продукції;

• переглянути призначення Сергія Блескуна на посаду в.о. директора ДП "Укрспирт" як особи, яка має конфлікт інтересів і яка не може працювати на керівних посадах в галузі, прислухатися до думки трудового колективу ДП "Укрспирт" при прийнятті кадрових рішень і провести конкурс на посаду керівника ДП "Укрспирт" у передбачений законодавством спосіб.

У разі ігнорування їхніх вимог працівники ДП "Укрспирт" погрожують загальногалузевим страйком із зупинкою виробничої діяльності і відвантаженням готової продукції.

Українські Національні Новини

Економіка