pravda-chi-mif-doslidzhennya-pokazali-chi-pyanit-shampanske-shvidshe-nizh-alkogol-bez-bulbashok

Правда чи міф: дослідження показали, чи п'янить шампанське швидше, ніж алкоголь без бульбашок

 • 78059 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Дуже часто любителів випити келих шампанського попереджають, що від алкоголю з бульбашками можна сп'яніти швидше, ніж навіть від найміцніших напоїв. Чи так це, показали дослідження, пише livescience.com, передає УНН.

Деталі

Хоча в звичайному келиху шампанського не більш алкоголю, ніж у вині, є деякі свідчення того, що воно п'янить швидше за негазований аналог.

"Але не тільки шампанське може мати такий ефект, але і будь-який алкогольний напій з бульбашками", - розповів учений з відділу виноградарства і енології Каліфорнійського університету Хильдегард Хейманн.

Це підтверджують і інші дослідження. Наприклад, в одному з них вчені тричі зустрічалися з 21 учасником, кожен раз пропонуючи їм різні напої. Спочатку склянку горілки в чистому вигляді. Потім горілку змішали з негазованою водою. Нарешті, горілку змішали з такою ж кількістю газованої води.

Перед кожним етапом експерименту учасники голодували. У них було п'ять хвилин, щоб випити горілку, а потім протягом наступних чотирьох годин вчені вимірювали концентрацію алкоголю в крові за допомогою алкотестера. Результати дослідження, опубліковані в Journal of Forensic and Legal Medicine, підтверджують, що газовані алкогольні напої дійсно змушують людей п'яніти швидше. В середньому газована горілка підвищувала концентрацію алкоголю в крові швидше, ніж чиста або розбавлена ​​звичайною водою горілка.

Цікаво, що згідно з тим же дослідженням, як газована, так і розбавлена ​​горілка підвищувала концентрацію алкоголю в крові швидше, ніж просто чиста горілка. Це явище добре підтверджується і іншими дослідженнями. Міцні напої, схоже, уповільнюють всмоктування алкоголю в кров.

За словами Хейманна, в той час як шлунок поглинає деяку кількість алкоголю, кишечник набагато ефективніше переносить цю речовину в кров. Чим довше алкоголь висить в шлунку, тим менше людина п'яніє. Цей процес контролюється пілоричним сфінктером - воротами, які відкриваються, щоб дозволити їжі вийти в кишечник, або закриваються, щоб дозволити їй перетравлюватися в шлунку. Ось чому непогано їсти закуску з шампанським.

"Якщо ви їсте з алкоголем, це уповільнює процес, і ви повільніше п'янієте", - розповів Хейманн.

Доповнення

Нагадаємо, що в рейтингу похмільного алкоголю горілка викликає найменші наслідки вранці, особливо якщо вживати якісний напій в чистому вигляді.

Нагадаємо, раніше УНН писав, що до ТОП-5 надійних українських виробників якісної горілки входять такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "Прайм" (ТМ "Prime", "Др.Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Суспільство