pravomirnist-skasuvannya-priznachennya-tupitskogo-suddeyu-ksu-rozglyadatimut-odrazu-dva-sudi

Правомірність скасування призначення Тупицького суддею КСУ розглядатимуть одразу два суди

 • 15532 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Верховний Суд не зупинив розгляд провадження за позовом Олександра Тупицького про оскарження Указу Президента Володимира Зеленського, яким було скасовано указ про призначення Тупицького на посаду судді Конституційного суду України. Про це повідомила представниця парламенту у КСУ, нардеп Ольга Совгиря, передає УНН.

Цитата

“Велика палата Верховного Суду відмовилась зупинити провадження у справі за позовом Тупицького О.М. про скасування Указа Президента України від 27.03.2021 року № 124/2021, яким було скасовано Указ Президента про призначення позивача на посаду судді Конституційного Суду”, — повідомила нардеп.

Вона нагадала, що при цьому раніше Верховний Суд зупинив провадження також і в справі за позовом Тупицького, в якому було оскаржено Указ Президента України про відсторонення позивача від посади судді КСУ.

“Таким чином, тепер Конституційний Суд вирішить питання про правомірність відсторонення Тупицького О.М. від посади судді КСУ (мова йде про розгляд Конституційним судом звернення народних депутатів, щодо відповідності нормам Основного закону указів глави держави про відсторонення судді КСУ — ред.), а питання про правомірність скасування Указу про призначення його на посаду судді буде розглядатися одночасно і Верховним, і Конституційним судами”, — додала Совгиря.

Контекст

19 жовтня Конституційний суд відкрив провадження у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції указів Президента, якими було відсторонено з посад суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна.

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ. Він зазначив, що документи скасовано за результатами “аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО”.

Обидва звільнених судді оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Слідчі Державного бюро розслідувань зареєстрували провадження щодо зловживання владою суддями Касаційного адміністративного суду Верховного Суду при винесенні рішення про незаконність указу Президента України Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Українські Національні Новини

Політика