pravookhorontsi-vikrili-skhemu-verbuvannya-ukrayintsiv-i-perepravlennya-migrantiv-do-krayin-yes

Правоохоронці викрили схему вербування українців і переправлення мігрантів до країн ЄС

 • 13136 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Кримські поліцейські та прикордонники на території Херсонської та Миколаївської областей викрили схему вербування громадян України для переправлення мігрантів до країн ЄС. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Національної поліції.

"Кримські поліцейські та прикордонники викрили схему вербування громадян України для переправлення мігрантів до країн ЄС", - йдеться в повідомленні.

Слідчі встановили, що на території Херсонської та Миколаївської областей організована група займається переправленням незаконних мігрантів із Туреччини до країн ЄС (зокрема до Греції та Італії).

"Вербувальники підшукували громадян, які мають суттєві фінансові труднощі. Крім того, члени цієї групи самостійно будували так звані "яхти". Ці судна були повністю облаштовані для перевезення максимально можливої кількості мігрантів, а за потреби – і різних заборонених предметів, зокрема – наркотиків. Згодом на яхту виготовляли підроблені документи, присвоювали чужі номери тощо", - йдеться в повідомленні.

За інформацією поліції, у визначений день яхта з "куратором" та двома завербованими українцями виходила з одного із портів України до визначеної точки біля берегів Туреччини. Там здійснювалася посадка мігрантів на борт судна. Після цього "куратор" сходив з яхти і повертався в Україну літаком, а два громадянина України прямували до берегів країн ЄС з незаконними мігрантами на борту.

"Як правило, правоохоронні органи країн ЄС затримували такі судна. Мігранти мали можливість отримати статус біженця, а українці – лише суд і ув’язнення, при чому на досить великий термін", - йдеться в повідомленні.

У результаті документування дій зловмисників правоохоронці затримали яхту під час виходу по запланованому маршруту. Слідчі провели затримання та обшуки на території Херсонської та Миколаївської областей.

"Поліцейські виявили матеріали, що підтверджують вчинення протиправної діяльності, пов’язаної з торгівлею людьми. Зокрема, вилучено суднові квитки, свідоцтва на різні яхти, акти огляду малого судна, технічний талон на яхту, морський сертифікат, мобільні телефони, ноутбуки, блокнот з чорновими записами та наркотичні засоби", - йдеться в повідомленні.

У діях фігурантів справи виявлені ознаки кримінального правопорушення, передбаченого с. 2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини – ред.) ККУ.

"На теперішній час вирішується питання щодо оголошення підозри організаторам злочинної групи у вчинені кримінального правопорушення та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - йдеться в повідомленні.

Раніше УНН повідомляв, в Україні за останні роки збільшилася кількість звернень по допомогу від потерпілих від торгівлі людьми.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП