pravozakhisniki-u-krimu-kilkist-uchniv-z-navchannyam-ukrayinskoyu-movoyu-zmenshilas-u-36-raziv

Правозахисники: у Криму кількість учнів з навчанням українською мовою зменшилась у 36 разів

 • 8498 переглядiв

КИЇВ. 28 квітня. УНН. Чисельність учнів у Криму, які навчаються українською мовою, зменшилось у 36 разів з 2013 року. Про це з посиланням на результати моніторингу з питань доступу до освіти рідною мовою у Криму повідомляє Кримська правозахисна група, передає УНН.

"З 2013 року у 36 разів зменшилася чисельність учнів, чиє навчання здійснюється українською мовою. Як-от, у 2013 році в Автономній Республіці Крим 13589 осіб отримували освіту українською мовою, тоді як у 2016 році число таких учнів зменшилося до 371. Відповідно чисельність класів з українською мовою навчання за два роки скоротилося у 31 раз", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зібрані дані були передані до Міжнародного суду ООН як частина доказової бази "Україна проти Росії" про порушення Росією Міжнародної конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації в Криму.

19 квітня Міжнародний суд ООН оприлюднив наказ (order) і попередні тимчасові заходи, серед яких міститься одностайно схвалена суддями вимога до Російської Федерації забезпечити доступність освіти українською мовою в Криму.

 

Українські Національні Новини

Суспільство