premyer-ministr-gretsiyi-vigrav-votum-nedoviri-cherez-skandal-iz-proslukhovuvannyam-telefonnikh-rozmov

Прем'єр-міністр Греції виграв вотум недовіри через скандал із прослуховуванням телефонних розмов

 • 1048263 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Консервативний уряд Греції на чолі із Кріакосом Міцотакісом в п'ятницю виграв вотум недовіри, висунутий лівою опозицією через скандал із прослуховуванням телефонних розмов політиків, армійських вищих чинів і журналістів. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Звинувачення у державному стеженні наростали з того часу, як лідер соціалістичної партії, третьої за величиною в Греції, заявив у серпні минулого року, що його телефон прослуховувався державною розвідувальною службою EYP у 2021 році.

Уряд заперечує будь-які правопорушення або навмисне прослуховування телефонних розмов. Міцотакіс наполягав на тому, що прослуховування телефонних розмов було законним, але неправильним, і що якби він знав про це, він би не схвалив його.

Пізніше уряд також ухвалив закон, що посилює правила використання шпигунського ПЗ у країні.

Деталі

Із 300 депутатів парламенту 143 проголосували за вотум недовіри, а 156 проголосували проти. Очікувалося, що ця пропозиція зазнає невдачі, оскільки правляча партія "Нова демократія" має комфортну більшість у 156 місць.

Лідер основної опозиційної партії Алексіс Ципрас звинуватив Міцотакіса в тому, що він замовив прослуховування телефонних розмов.

"Ви дуже добре знали, що стеження велося, і ви дуже добре знали, бо ви наказали, містере Міцотакіс", - сказав иіпрас.

"Уряд і я з самого початку чітко висловили свою думку", - сказав Міцотакіс у відповідь на виступ Ципраса, зазначивши, що він узяв на себе політичну відповідальність, замінив людей на певних посадах, пов'язаних зі скандалом, і що уряд нещодавно проголосував за законодавство, що змінює функціонування національних розвідувальних служб Греції.

Твердження про те, що інші високопосадовці, журналісти та члени кабінету міністрів також стали мішенню для шпигунського ПЗ, яке може відслідковувати дзвінки мобільних телефонів, збережені контакти та дані, а також отримувати доступ до мікрофонів та камер пристроїв спонукали до судового розслідування.

Додамо

Греція має провести вибори у першій половині 2023 року, хоча дату ще не призначено.

Українські Національні Новини

Новини Світу