premyer-ugorschini-orban-poobitsyav-postachati-gaz-serbiyi-na-tli-sanktsiy-proti-rosiyi

Прем'єр Угорщини Орбан пообіцяв постачати газ Сербії на тлі санкцій проти росії

 • 140301 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Угорщина має запаси газу, яких вистачить приблизно на п'ять-шість місяців споживання, заявив у понеділок прем'єр-міністр Віктор Орбан, додавши, що Угорщина допоможе своєму південному сусідові Сербії з постачанням у разі потреби. Про це УНН інформує посилаючись на Reuters.

Деталі

Угорщина вдячна Сербії, яка зараз є основним маршрутом імпорту російського газу трубопроводом «Турецький потік», і в разі потреби відповість взаємністю, заявив Орбан на пресконференції з президентом Сербії Олександром Вучичем та канцлером Австрії Карлом Нехаммером.

Якщо Белграду знадобиться допомога, Угорщина її обов'язково надасть. Орбан додав, що поки це можливо, Будапешт не припинить постачання газу до Сербії. Прем'єр-міністр Угорщини також заявив, що Будапешту слід розглядати Сербію «як найважливішого партнера» з економічних та енергетичних питань.

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що «ця осінь, зима та весна будуть непростими». На його думку, зараз у Європі «важка, жахлива ситуація», і економіки країн «можуть звалитися» через півроку.

Доповнення

У січні-липні 2022 року російський експорт до Сербії в грошовому вираженні становив 1,7 млрд дол, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. За даними статистичної служби Сербії, це також найвищий показник щонайменше за останні чотири роки. росія є основним експортером енергоресурсів до Сербії, але з листопада Белграду доведеться шукати нових постачальників через тиск з боку ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу