prezident-dav-start-pidgotovtsi-do-samitu-krimskoyi-platformi

Президент дав старт підготовці до саміту Кримської платформи

 • 13533 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Президент України Володимир Зеленський створив Організаційний комітет з підготовки установчого саміту Кримської платформи, його очолить міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Відповідний анонсований раніше сьогодні указ №78/2021 від 26 лютого оприлюднено на сайті Глави держави, передає УНН.

Деталі

Йдеться про указ "Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", яким Президент і постановив утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи.

Головою Організаційного комітету з підготовки установчого саміту Кримської платформи є міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Згідно з документом, МЗС забезпечує координацію участі України в діяльності Кримської платформи.

Секретар Ради національної безпеки і оборони має підготувати проект Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя.

Кабінет міністрів України має:

  • розробити та затвердити Стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки;
  • розробити та забезпечити виконання першочергових заходів щодо розвитку кримськотатарської мови, зокрема із затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки;
  • забезпечити інформування міжнародних партнерів України про заходи, здійснювані задля розвитку кримськотатарської мови, серед іншого у контексті проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН на період 2022-2032 років Міжнародного десятиліття мов корінних народів та на майданчику Постійного форуму ООН з питань корінних народів.

Що таке Кримська платформа

Керівництво України раніше оголосило про створення міжнародного майданчику, який опікуватиметься проблемами Криму — Кримської платформи. Кримська платформа має стати новим міжнародним форматом для підвищення ефективності та координації дій міжнародного співтовариства з деокупації Криму і захисту прав та інтересів кримчан.

Кримська платформа має працювати на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС та міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.

Саміт Кримської платформи, у якому запланована участь лідерів іноземних держав, відбудеться 23 серпня 2021 року, повідомив раніше заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

Українські Національні Новини

Політика