prezident-estoniyi-mi-z-ukrayinoyu-v-odnomu-chovni-schodo-pivnichnogo-potoku-2

Президент Естонії: ми з Україною "в одному човні" щодо "Північного потоку-2"

 • 9087 переглядiв

КИЇВ. 23 травня. УНН. Президент Естонії Керсті Кальюлайд під час прес-конференції Ukrainian-Estonian Women Business Forum у Києві, відповідаючи на питання УНН, розповіла про позицію Естонії стосовно трубопроводу "Північний потік – 2".

"Ми розмовляли вчора (з Президентом України Петром Порошенком – ред. ) про те, що ми думаємо стосовно "Північного потоку – 2", і Естонія – серед тих держав, які не схвалюють те, що цей проект не перебуває в гармонії з Енергетичним союзом ЄС, його мета - диверсифікувати шляхи та джерела енергопостачання. В цьому сенсі, ми – "в одному човні" щодо "Північного потоку 2", - зауважила вона.

За словами Кальюлайд, Естонія підтримує ініціативу Європейської Комісії щодо зміни газової директиви .

Вона також додала, що Естонія не хоче, щоб світ забув про конфлікт на Сході України.

"Сподіваюсь, це залишиться таємницею куди і коли саме я здійсню візит. Цікаво, людська натура є такою, що якщо щось погане відбувається впродовж якогось часу, тоді люди звикають до цього. Вони вже сприймають ситуацію за нормальну. І ми знаємо, що дуже небагато людей в світі все ще говорять про, приміром, часткову окупацію Грузії. Ми не хочемо, щоб те саме відбулось і з питанням війни на Сході України", - сказала президент, відповідаючи на запитання журналістів щодо планів відвідати Донбас.

Вона наголосила, що естонська сторона не хоче, щоб люди забули про гуманітарну катастрофу, яка утворилась в регіоні, що в Україні 1,5 мільйони вимушених переселенців через війну.

"Я вірю, що поїхати туди і поговорити з людьми в тій зоні, говорити з військовими допоможе пригорнути увагу, ще раз. Робити все, що зможу, щоб дати світу побачити ситуацію моїми очима",- сказала вона.

Як повідомляв УНН, Естонія підтримує України щодо запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

Нагадаємо, у березні депутати Європарламенту підтримали зміни до газової директиви, яка розширює внутрішні закони енергетичного ринку блоку для офшорних газопроводів, таких як російський газопровід в обхід Україні "Північний потік-2".

"У нас різні початкові позиції (з Україною – ред. ), але жоден з нас не вважає, що "Північний Потік -2" є проектом, орієнтованим на бізнес", - наголосила вона.

Як повідомляв УНН, 22 травня Президенти України та Естонії скоординували позиції щодо будівництва "Північного потоку-2".

Українські Національні Новини

Політика