prezident-i-premyer-finlyandiyi-ofitsiyno-pidtrimali-chlenstvo-v-nato-zayavka-maye-buti-podana-yaknayshvidshe

Президент і прем'єр Фінляндії офіційно підтримали членство в НАТО - заявка має бути подана "якнайшвидше"

 • 157008 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. Президент Фінляндії Саулі Нііністьо та прем'єр-міністр Санна Марін (СДП) підтримали членство країни у Північноатлантичному альянсі, пише УНН з посиланням на Yle.

Цитата

"Фінляндія має подати заявку на членство в НАТО якнайшвидше", – йдеться у спільній заяві президента та глави уряду Фінляндії.

Деталі

Нііністьо і Марін висловили сподівання, що необхідні кроки будуть зроблені найближчими днями.

Вони наголосили, що для формування позиції в парламенті та суспільстві потрібен час. Зокрема, потрібні консультації з Альянсом та Швецією.

Марін і Нііністьо висловили впевненість, що членство в НАТО зміцнить безпеку Фінляндії.

Напередодні Нііністьо наголосив, що раніше Фінляндія та Швеція залишалися позаблоковими за власним бажанням, проте після початку війни в Україні ситуація змінилася. "І коли запитують, як росія поставиться до вступу Фінляндії до НАТО... Якщо це станеться, то я сказав би, що ви самі до цього привели. Подивіться в дзеркало", – підкреслив президент країни.

Контекст

Після початку війни в Україні більшість фінів уперше висловилися за вступ до НАТО. За даними опитування Yle, підтримка членства в Альянсі зросла до 76%. Окрім того, зараз 84% фінів бачать у росії значну військову загрозу.

Українські Національні Новини

Новини Світу