prezident-iranu-skasuvav-intervyu-z-zhurnalistkoyu-pislya-togo-yak-vona-vidmovilasya-odyagti-khidzhab

Президент Ірану скасував інтерв'ю з журналісткою після того, як вона відмовилася одягти хіджаб

 • 154558 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Президент Ірану Ебрагім Раїсі скасував інтерв'ю в четвер із журналісткою CNN Крістіаною Аманпур після того, як вона відмовила йому в проханні одягти хіджаб, передає УНН.

Цитата

"Протести охоплюють Іран, і жінки спалюють свої хіджаби після смерті минулого тижня Махси Аміні після її арешту поліцією моралі. Правозахисні групи кажуть, що щонайменше 8 людей було вбито. Минулої ночі я планувала запитати президента Раїсі про все це та багато іншого", — написав Аманпур у Twitter.

"Це мало стати першим інтерв'ю президента Раїсі на території США під час його візиту до Нью-Йорка на ГА ООН. Після кількох тижнів планування та восьми годин налаштування обладнання для перекладу, освітлення та камер ми були готові. Але жодних ознак президента Раїсі", — додала вона.

Деталі

Помічник президента підійшов до Аманпур через 40 хвилин після того, як мало розпочатися інтерв'ю, і попросив її надіти хустку, "бо це священні місяці Мухаррам і Сафар".

Аманпур сказала, що відхилила прохання.

"Ми знаходимося в Нью-Йорку, де немає закону чи традиції щодо хіджабів. Я вказала, що жоден попередній президент Ірану не вимагав цього, коли брала у них інтерв'ю за межами Ірану", - сказала вона.

Аманпур заявила, що помічник "дав ясно зрозуміти, що інтерв'ю не відбудеться, якщо я не носитиму хустку". Він сказав, що це "питання поваги", і послався на "ситуацію в Ірані", натякаючи на протести, що охопили країну.

Потім всесвітньо відома журналістка та її команда пішли, заявивши, що не можуть погодитися на "цю безпрецедентну та несподівану умову".

Доповнення

22-річну Аміні було затримано нібито за неправильне носіння хіджабу. Влада намагалася покласти провину за її смерть на серцевий напад, але її сім'я та багато хто в Ірані відкинули це твердження, заявивши, що вона стала жертвою жорстокості поліції.

Батько Аміні повідомив перській службі ВВС в середу, що влада відмовила йому в ознайомленні з тілом доньки після її смерті.

Аміні сказав, що тіло його дочки було повністю загорнуто для поховання, за винятком її ніг та обличчя, коли йому нарешті дозволили побачити її. За його словами, на її ногах було видно синці.

Щонайменше 31 іранця було вбито в ході протестів, викликаних її смертю.

Українські Національні Новини

Новини Світу