prezident-izrayilyu-predstaviv-narodniy-plan-reformi-yuridichnoyi-sistemi

Президент Ізраїлю представив "народний план" реформи юридичної системи

 • 657804 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Президент Ізраїлю оприлюднив план, спрямований на вирішення протистояння щодо правової системи країни. Про це інформує The Times of Israel, передає УНН.

Деталі

Президент Іцхак Герцог сказав, що його пропозиція відображає широкий спектр інтересів Ізраїлю і припустив, що виживання Ізраїлю залежить від досягнення компромісу.

«Той, хто думає, що справжня громадянська війна людського життя — це риса, до якої ми не дійдемо, не має поняття», — сказав Герцог під час вечірнього телезвернення. «Безодня, — попередив він, — знаходиться на відстані витягнутої руки».

Герцог, чия в основному церемоніальна роль полягає в тому, щоб служити національним об'єднувачем та моральним компасом, оприлюднив пропозицію після більш ніж двох місяців масових протестів проти плану Нетаньягу щодо перегляду правової системи.

План Нетаньягу дав би його парламентській коаліції право скасовувати рішення Верховного суду та повноваження на всі призначення суддів.

За пропозицією Герцога парламент не зможе скасувати рішення Верховного суду. Але суддям не буде дозволено скасовувати основні закони, відомі як «Основні закони», які є своєрідною конституцією. Однак для прийняття основних законів буде потрібна кваліфікована парламентська більшість, а не проста більшість.

Судові призначення проводитимуться комітетом, який складається з коаліційних та опозиційних законодавців, суддів та представників громадськості. Призначення вимагатимуть широкого консенсусу, і жодна партія не матиме права вето.

«Це не проект президента. Це проект нації», - сказав Герцог. «Немає сторони, яка виграє, немає сторони, яка програє».

Нетаньягу навіть відклав свій офіційний візит до Німеччини, через оголошення плану президента. Секретар кабінету Нетаньягу Йоссі Фукс опублікував у Твіттері заяву, в якій наголосив, що це є пропозицією президента, «а не планом, узгодженим якимось чином будь-якою партією в коаліції».

Що передувало

Пропозиція Нетаньягу викликала тижні масових протестів з боку десятків тисяч ізраїльтян, викликавши критику з боку бізнес-лідерів, економістів та юристів. Військові резервісти погрожували припинити явку на службу, якщо правки судової системи пройдуть. Навіть деякі з найближчих союзників Ізраїлю, зокрема США, закликали до обережності.

Раніше у середу високопоставлена делегація єврейсько-американських лідерів здійснила раптовий візит до Ізраїлю, щоб закликати лідерів знайти компроміс. У федерації заявили, що це був перший візит у новітній історії, коли така делегація була спрямована на обговорення ізраїльської політики з ізраїльськими лідерами.

Американські євреї, як правило, займають ліберальні політичні позиції і ототожнюють себе з ліберальними течіями юдаїзму, які виборювали визнання в Ізраїлі. Безліч єврейських груп висловили стурбованість тим, що капітальні зміни судової системи можуть послабити права меншин та релігійний плюралізм.

Українські Національні Новини

Новини Світу