prezident-kazakhstanu-poobitsyav-reformi-pislya-peremogi-na-referendumi

Президент Казахстану пообіцяв реформи після перемоги на референдумі

 • 171698 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Президент Касим-Жомарт Токаєв пообіцяв у понеділок реалізувати плани щодо просування демократичних реформ у Казахстані після того, як явна більшість виборців схвалила внесені ним на референдум конституційні поправки, пише УНН.

Деталі

Центральна виборча комісія заявила, що 77,18% голосів виборців, які проголосували в неділю, були за поправки, які децентралізують ухвалення рішень та позбавляють колишнього лідера Нурсултана Назарбаєва статусу «національного лідера» - єлбаси.

Явка становила 68,06%.

«Ми показали, що єдині у побудові нового, справедливого Казахстану», - сказав Токаєв у своєму зверненні в понеділок.

«Ми маємо переглянути законодавство, яке дозволяло невеликій групі людей концентрувати у своїх руках економічні ресурси країни та користуватися пільговим статусом».

Контекст

Союзна росії центральноазіатська країна пережила у січні масові громадянські заворушення, включаючи спробу державного перевороту з боку силовиків.

Аналітики кажуть, що референдум був частково відповіддю на ці потрясіння, які почалися як протест проти підвищення цін на пальне, але переросли у широке проявлення невдоволення громадян, які все гучніше закликали до зміни елітарної політичної системи.

Доповнення

Токаєв, який також закликав до підвищення податків на видобувну промисловість та для осіб з високими доходами, запропонував реформи після придушення спроби державного перевороту та усунення колишнього патрона Назарбаєва та його оточення з важливих посад у державному секторі.

Назарбаєв керував країною протягом трьох десятиліть, перш ніж у 2019 році відмовився від посади президента і вибрав Токаєва як наступника.

У той час як багато казахів вітали появу Токаєва на посаді лідера, деякі критикували його рішення звернутися до очолюваного росією блоку безпеки ОДКБ за допомогою у придушення січневих заворушень, що в очах багатьох поставило казахстанське керівництво в борг перед росією.

Західні санкції проти росії торкнулися Казахстану. Валюта тенге впала майже так само сильно, як і рубль у березні, перш ніж відновитися, а логістика для казахстанських компаній, які мають справу з європейськими контрагентами, стала набагато складнішою.

Токаєв дуже обережно коментує українську війну, хоч і закликає всі сторони діяти відповідно до статуту ООН.

Українські Національні Новини

Новини Світу