prezident-kazakhstanu-zustrivsya-iz-liderom-sintszyanu-yakogo-povyazuyut-z-represiyami-proti-uyguriv

Президент Казахстану зустрівся із лідером Сінцзяну, якого пов’язують з репресіями проти уйгурів

 • 427016 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. Президент Казахстану в понеділок привітав "вічну дружбу" з Пекіном на зустрічі з головою регіону Сіньцзян. Про це УНН пише з посиланням на AFP.

Деталі

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, який розмовляє мандаринським діалектом китайської мови, привітав "поглиблення всебічної співпраці з Китаєм" на зустрічі з секретарем Комуністичної партії Сіньцзяна, повідомив у понеділок представник Казахстану. Китай є одним із ключових інвесторів у багатий енергоносіями Казахстан.

Ма Сінжуй сказав, що Казахстан є "пріоритетним напрямом" взаємної співпраці.

"Загалом співпраця Китаю з Казахстаном здійснюється через Сіньцзян", - додав Ма.

Контекст

Пекін вже давно звинувачують у порушенні прав уйгурів та інших мусульманських меншин у північно-західному регіоні. Сіньцзян, регіон на північному заході Китаю, межує із Казахстаном.

Близько 1,5 мільйона етнічних казахів живуть у Сіньцзяні, а Казахстані проживає велика уйгурська діаспора.

Пекін звинувачують у затриманні більше мільйона уйгурів та інших мусульманських меншин у Сіньцзяні, включаючи деяких казахів, відповідно до "заходів безпеки", які Вашингтон та деякі законодавці інших західних країн назвали "геноцидом".

Китай відкидає звинувачення, заявляючи, що його дії спрямовані на боротьбу із "тероризмом".

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у вересні минулого року відвідав Казахстан у рамках своєї першої закордонної поїздки після початку пандемії коронавірусу.

Цього місяця Сі запросив лідерів п'яти країн Центральної Азії, включно з Казахстаном, на "перший саміт Китай-Центральна Азія", який відбудеться у травні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насильство, примусова праця та стерилізація: Китай розкритикував звіт ООН про порушення прав людини у Сіньцзяні

Українські Національні Новини

Новини Світу