prezident-litvi-vistupiv-za-skasuvannya-nadzvichaynogo-stanu-na-kordoni-z-bilorussyu

Президент Литви виступив за скасування НС на кордоні з Білоруссю

 • 23093 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Президент Литви Ґітанас Науседа запропонував скасувати на кордоні з Білоруссю надзвичайний стан, введений через міграційну кризу.  Про це повідомляє УНН із посиланням на tv3.lt.

Деталі

"Я думаю, що справді є сенс розглянути питання про скасування надзвичайного стану в ситуації, в якій ми перебуваємо зараз, оскільки це потужний інструмент, який потрібно використовувати у певних виняткових обставинах", — зазначив Науседа.

Президент сказав, що "проблему мігрантів наразі вирішено" і НС знову введуть, якщо ситуація ускладниться.

У зв'язку із запровадженням надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю сейм заблокував внесення поправок до конституції у зв'язку з прямими виборами цього року. Конституцію не можуть змінити під час НС чи війни.

"Наразі ми могли б переламати цю ситуацію і розпочати роботу зі зміни конституції, тому що вибори прямих мерів – це відкладене питання... його мають вирішити якнайшвидше," — додав Науседа.

Парламент погодив поправки до конституції у жовтні, але зараз не може проголосувати за їхнє схвалення.

У квітні конституційний суд заявив, що прямі вибори мерів неможливі без внесення змін до конституції. Литовські політики працюють над тим, щоб якнайшвидше ухвалити поправки до конституції і підготуватися до місцевих виборів.

Додамо

Цього року до Литви прибуло понад 4,2 тис. мігрантів. Литва звинувачує мінський режим в організації міграційних потоків, називаючи це гібридною агресією.

Надзвичайне становище у Литві на кордоні з Білоруссю через міграційну кризу ввели 10 листопада, воно триватиме до 14 січня.

Українські Національні Новини

Політика