prezident-moldovi-zayavila-pro-plani-rf-zdiysniti-u-krayini-derzhperevorot-iz-zakhoplennyam-zaruchnikiv

Президент Молдови заявила про плани рф здійснити у країні держпереворот із захопленням заручників

 • 663066 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Президент Молдови Майя Санду в понеділок, 13 лютого, розповіла про "плани росії дестабілізувати Республіку Молдова", після того, як Україна неодноразово попереджала про ризик серйозних провокацій. Плани також підтвердили в Службі безпеки Кишинева: вони стежать за діями, спланованими диверсантами з військовою підготовкою, які "шляхом насильницьких дій, маскуючись під протести так званої опозиції", хочуть "форсувати зміну влади в Кишиневі", повідомляє Libertatea, пише УНН.

Цитата

"Заяви президента (України - ред.) Зеленського про плани росії дестабілізувати Республіку Молдова були підтверджені нашими установами. План росії щодо проведення диверсійних дій на території нашої держави не новий. Спроби дестабілізувати ситуацію та підірвати державу були й восени минулого року, але вони не досягли своєї мети завдяки оперативному втручанню наших силових структур", - заявила Санду під час брифінгу з журналістами.

Деталі

За її словами, в період з жовтня по грудень 2022 року поліція та Служба розвідки і безпеки (SIS) Молдови припинили кілька спроб диверсантів, але, за інформацією правоохоронців, росіяни готують нову дестабілізаційну акцію.

"План на наступний період передбачає дії із залученням диверсантів з військовим вишколом в цивільному, які будуть вчиняти силові дії, нападати на окремі державні будівлі та захоплювати заручників. Шляхом насильницьких дій, замаскованих під протести так званої опозиції, буде форсовано зміну влади у Кишиневі", – сказала президент країни.

Згідно з інформацією Служби безпеки (SIS), атака мала б спиратися на кілька внутрішніх сил, "зокрема на злочинні групи, такі як формування ȚOR, ветеранів, колишніх співробітників правоохоронних органів та кількох людей, відомих своїми зв'язками з Плахотнюком".

"Мета полягає в тому, щоб перевернути конституційний лад, замінити легітимну владу в Кишиневі на нелегітимну, що поставило б нашу країну в розпорядження росії, щоб Молдова могла бути використана росією у війні проти України", - наголосила Санду.

Окрім цього, президент Молдови зауважила, що державні органи працюють над тим, щоб "запобігти цим викликам" і тримати ситуацію під контролем, і закликала до спокою.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський під час виступу в Європейській раді 9 лютого розповів, що попередив свою молдовську колегу, Майю Санду, про спробу росії зруйнувати політичну сиуацію в Молдові.

Українські Національні Новини

Новини Світу