prezident-ne-rozibravsya-v-svoyemu-ukazi-z-yadernoyi-energetiki-kucherenko

Президент не розібрався в своєму указі з ядерної енергетики – Кучеренко

 • 14770 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. У ніч з 21 на 22 вересня Президент Володимир Зеленський підписав указ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Експерти назвали документ Зеленського неконституційним і абсурдним, а депутати ВР вважають, що Президент не розібрався у тому, що підписав. Про це в коментарі УНН заявив член енергетичного комітету ВР, народний депутат Олексій Кучеренко.

На його думку, Президента в рамках виборчої кампанії завезли на Хмельницьку АЕС, і він, не розібравшись, пообіцяв їм і дав доручення добудувати енергоблоки, які по суті Україні не потрібні.

"Думаю, що як завжди Президент не розібрався. Йому щось там розповіли.

На мою думку сьогодні, в умовах профіциту виробництва електроенергії, це робити не доцільно. І мені абсолютно не зрозуміло, за рахунок яких джерел це можна робити. І чи взагалі це справа Президента давати доручення КМУ організовувати там будівництво", - каже він.

Нардеп нагадав, що свого часу на базі Хмельницької АЕС мали побудувати 6 енергоблоків. Коштом європейців, в рамках проекту "Енергоміст".

"Це був досить не поганий проект, влітку минулого року навіть конкурс було оголошено. Але за наполяганням пана Геруса (Андрій Герус - ред.), який сьогодні очолює енергетичний комітет ВР, а тоді був представником Президента у КМУ, зняли це питання і цей тендер з розгляду", - додав він.

Згаданий Указ Президента містить також розпорядження передати держкомпанію "Енергоатом" (оператор АЕС) у підпорядкування Кабміну. Кучеренко вбачає у цьому наміри приватизації.

"Давно назріває ідея корпоратизації і приватизації. Це не вигадки, це просуває лобістська група з боку РФ, при чому давно. Цій історій 15 років. Треба просто подивитися, хто там у Котіна (керівник "Енергоатома" - ред.) заступники, звідки вони взялися – тоді відповідь буде на поверхні. Шукайте там російський слід, він точно там є", - сказав нардеп.

Нагадаємо, Президент розпорядився добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС на конструкціях 1980-х років. Експерти попереджають, що цей проект дороговартісний і непотрібний нашій країні, бо електроенергія і так у надлишку, а сплачувати за це доведеться все одно українцям. Попередній бюджет добудови був понад 70 млрд грн. До того ж, ймовірно, планується встановлювати в енергоблоки російські реактори, які у санкційних списках.

Українські Національні Новини

Політика