prezident-polschi-ne-mozhna-ignoruvati-zagrozi-i-okupatsiyu-u-skhidniy-yevropi

Президент Польщі: не можна ігнорувати загрози і окупацію у Східній Європі

 • 9391 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що міжнародне співтовариство не може ігнорувати загрози, що випливають із заморожених конфліктів, окупації та силової зміни кордонів у Східній Європі, а агресори повинні зіткнутися з адекватною реакцією на свої дії. Про це він заявив під час свого виступу на 73 сесії Генеральної Асамблеї в Нью-Йорку, передає УНН з посиланням на "Польське Радіо". 

Очільник польської держави закликав також до розвитку міжнародних відносин на основі суверенної рівності держав. Президент заявив, що ця засада стане польським пріоритетом протягом другого року членства у Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Анджей Дуда вважає, що не кожен, хто називає себе прибічником багатосторонніх відносин, думає про них у категорії рівності держав. За словами президента Дуди, є "негативний мультилатералізм", коли великі держави хочуть вирішувати долю інших держав. Польський лідер висловив переконання, що світовий лад не може служити вибраним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко обговорив з Генсеком ООН розгортання миротворців на Донбасі

На думку президента, концепція позитивних багатосторонніх відносин повинна полягати, зокрема, у тому, що слабші країни можуть отримувати додаткові можливості, аби збільшити рівність прав, що пов’язано з реформою найважливіших міжнародних організацій. Він згадав про Раду Безпеки ООН та Європейський Союз, який, на погляд президента, повинен повернутися до "джерел, що розвивалися з концепції позитивного мультилатералізму, а нині вони постійно порушуються".

Польський лідер також зауважив, що Польща хоче повернутися до участі в миротворчих місіях ООН. Анджей Дуда додав, що польська держава допоможе у врегулюванні конфліктів у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН не упередила агресію Росії, але вона може зарадити цьому, розмістивши на Донбасі миротворців - Порошенко

"Ми подали офіційне клопотання до Секретаріату і сподіваємося на позитивну відповідь, маючи на увазі наш багаторічний досвід у цій сфері, ми переконані, що це допоможе мирному врегулюванню конфліктів", - сказав президент.

Як повідомляв УНН, Порошенко закликав держави ООН вплинути на поведінку РФ в окупованих Криму та Севастополі.

Українські Національні Новини

Політика