prezident-polschi-zayaviv-scho-naklav-veto-na-zakon-pro-zmi

Президент Польщі заявив, що наклав вето на закон про ЗМІ

 • 25000 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда заявив у понеділок, що він наклав вето на суперечливий законопроект про ЗМІ, оскільки поділяє деякі занепокоєння поляків щодо свободи слова і що підписання закону погіршить відносини з ключовим союзником Варшави, Сполученими Штатами. Про це інформує УНН, передає Reuters.

Деталі

Законодавство, яке несподівано пройшло через парламент цього місяця, посилило б правила щодо іноземної власності на медіа.

"Я вважаю, що загалом обмежувати можливість володіння акціями чи акціями медіа-компаній є розумним, коли йдеться про іноземний капітал... Я поділяю думку, що це потрібно запровадити в Польщі, але на майбутнє, – сказав Дуда. - Законопроект та зміни до нього стосуються суб’єктів, які вже присутні на ринку... Є також питання плюралізму ЗМІ, свободи слова. Приймаючи своє рішення, я серйозно врахував цей елемент".

Правляча в Польщі націоналістична партія "Право та справедливість" (PiS) вже давно заявляла, що іноземні медіа-групи мають занадто велику владу в країні і спотворюють громадські дебати.

Критики стверджують, що дії уряду проти іноземних медіа-груп є частиною все більш авторитарного порядку денного, через яке Варшава вступає в сварку з Європейським Союзом.

Дуду обрали за підтримки правлячих націоналістів, але його рішення накласти вето на закон може погіршити його стосунки з партією.

Проте це може допомогти Варшаві уникнути сварки зі Сполученими Штатами в час загострення напруженості у Східній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія запустила процедуру проти Польщі після провалу переговорів про верховенство права. Варшава відреагувала

Українські Національні Новини

Новини Світу