prezydent-chekhii-diialnist-viiskovykh-nato-v-ukraini-ne-porushyla-b-zhodnykh-mizhnarodnykh-pravyl

Президент Чехії: діяльність військових НАТО в Україні не порушила б жодних міжнародних правил

 • 34452 переглядiв

Війська НАТО можуть здійснювати допоміжну діяльність безпосередньо на території України, не порушуючи міжнародних правил, заявив президент Чеської Республіки Петр Павел.

Військові НАТО можуть здійснювати допоміжну діяльність безпосередньо на території України, оскільки це не порушує жодних міжнародних правил, заявив президент Чехії Петр Павел в інтерв'ю Чеському телебаченню, повідомляє УНН з посиланням на Euractiv.

Деталі

За словами президента Чехії, необхідно проводити чітку відмінність між розгортанням бойових військ і можливим залученням військових до якоїсь "допоміжної" діяльності, в якій НАТО вже має досвід.

"Слід пам'ятати, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу, що по суті було агресією, хоча й у набагато менших масштабах, ніж сьогодні, на українській території діяла навчальна місія НАТО, до якої свого часу входило понад 15 країн та налічувалось близько 1000 осіб", - нагадав Павел. 

Також він підкреслив, що  "з точки зору міжнародного права і Статуту ООН ніщо не заважало б військам країн-членів НАТО - як і цивільним особам, наприклад, - допомагати в роботі в Україні". 

Президент Чехії оголосив, що зібрані 800 тисяч боєприпасів прибудуть в Україну за декілька тижнів 10.03.24, 20:57 • [views_0]

Відповідаючи на запитання, чи підтримує він участь військ НАТО у прямій підтримці України на її території, Павел не став говорити "ні".

"Я б, звичайно, не відмовився від дебатів щодо цього питання. Якби ми могли домовитися з союзниками, що, наприклад, замість того, щоб навчати українських солдатів на території країн-членів НАТО і перевозити тисячі військових, скажімо, до Польщі чи Чехії, набагато розумніше було б перевезти кілька десятків інструкторів на українську територію і навчати там українських солдатів", - сказав він.

Він також нагадав, що після початку російського вторгнення в Україну москва заявила, що будь-хто, хто надає Україні будь-яку допомогу, стане законною мішенню.

Кемерон виступив проти відправки військ в Україну навіть для навчань09.03.24, 20:16 • [views_0]

"Сьогодні ми не тільки постачаємо Україні стрілецьку зброю, ми постачаємо їй танки, можливо, скоро ми постачатимемо їй літаки, ми постачаємо їй крилаті ракети середньої дальності, і при цьому не було жодного нападу на територію НАТО. росія чудово розуміє, що це було б порушенням закону набагато більшого масштабу, ніж те, що вона робить зараз", - сказав президент Чехії. 

За словами Павела, західні союзники повинні мати мужність захищати свою діяльність юридично, "тому, що допомога в навчанні та обслуговуванні техніки в суверенній країні не є бойовими діями", пояснив він.

Нагадаємо

Нещодавно, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що, хоча наразі немає планів відправки західних військ в Україну, це не можна виключати, щоб не допустити перемоги росії у війні.