priblizno-u-50-shkil-u-mistakh-diti-navchayutsya-u-perepovnenikh-klasakh

Приблизно у 50% шкіл у містах діти навчаються у переповнених класах

 • 8214 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. Приблизно у 50% міських шкіл діти навчаються у переповнених класах у дві зміни через диспропорцію будівництва житла і соцінфраструктури. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе, передає УНН з посиланням на прес-службу Мінрегіону.

"Ми взяли інформацію Інституту освітньої аналітики - приблизно 50% міських шкіл переповнені - з 2-ма, а інколи навіть 3-ма змінами та переповненими класами - більше 27 учнів в класах. Є міста, де майже 100% шкіл переповнені", - зазначив Парцхаладзе, додавши, що причиною є видача органами місцевого самоврядування дозволів на житлове будівництво без належного забезпечення їх об’єктами соцінфраструктури.

Він нагадав, що у межах реформи децентралізації на місця були передані не лише повноваження, а й фінансування. У 2014 році фінансування місцевих бюджетів становило близько 70 млрд грн, а на кінець 2019 року очікується 267 млрд грн, які частково можна направляти і на забезпечення новими школами та дитсадками.

Серед актуальних проблем, які впливають на ситуацію з нестачею закладів освіти, Парцхаладзе назвав відсутність актуальної містобудівної документації на місцях та контролю відповідності детальних планів території генпланам населених пунктів. Крім того, від підкреслив, що дуже часто містобудівні умови та обмеження на місцях видаються з порушеннями.

З його слів, відповідно до чинних містобудівних ДБН на 1000 жителів має бути обов’язково забезпечено 38 місць в дитсадках та 135 місць у школах. "І ми прописали жорсткі вимоги щодо дотримання радіусу пішохідної доступності до цих закладів. Для дитсадків це до 300 м, для шкіл - до 750 м", - відзначив він.

Ще потрібно внести низку змін до законодавства та ДБН і посилити контроль їх виконання на місцях, вказали у Мінрегіоні.

Нагадаємо, Мінрегіон розробив проекти побудови внутрішніх туалетів у школах.

Українські Національні Новини

Політика